– De senaste åren har det blivit lite glest i några hörn av parken. Nu vill vi återskapa och vidmakthålla en del av den växtlighet och täthet som funnits tidigare, säger Michael Werner vid Statens fastighetsverk, som äger och förvaltar bland annat Universitetsparken, universitetshuset och Gustavianum.
På tisdagen startade planteringsarbetet. Totalt 17 enskilda träd av nästan lika många sorter ska ned i jorden under veckan. För planeringen svarar landskapsarkitekt Håkan Qvarnström, och eftersom Universitetsparken inte är vilken grönyta som helst övervakas arbetet av antikvarisk kontrollant från Upplandsmuseet. Till och med de grävda hålen har inspekterats, innan de godkänts för plantering.
– Arkeologerna har undersökt hålen så att det inte dykt upp några fornlämningar där man grävt, berättar projektledaren Viviann Blomgren från Uppsala kommuns parkenhet, som utför planteringsarbetet och svarar för skötseln av parken.
Föryngringen av parken kommer att fortsätta även de närmaste åren, då ett antal äldre och utdömda träd tas ned och ersätts. Målet med satsningen är att parken ska återspegla grunddragen i det romantiska parkideal som rådde i slutet av 1800-talet, med ett system av svängda gångvägar och stor blandning av trädarter och sorter. Universitetsparken invigdes tillsammans med universitetshuset i maj 1887.