UNT:s reportrar kan vinna prestigefyllt pris

UNT:s Johanna FÀrlin och Elin Sandow har nominerats till Olle Bengtzon-priset för sin artikelserie om Uppsalas framtid. "Det kÀnns jÀtteroligt", sÀger de.

UNT-reportrarna Johanna FÀrlin och Elin Sandow nomineras till Olle Bengtzon-priset för sin artikelserie om framtidens Uppsala.

UNT-reportrarna Johanna FÀrlin och Elin Sandow nomineras till Olle Bengtzon-priset för sin artikelserie om framtidens Uppsala.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2024-02-15 08:00

Under vÄren 2023 skrev UNT:s reportrar Johanna FÀrlin och Elin Sandow en rad artiklar om de stora frÄgorna som Uppsala stÄr inför och som avgör hur staden kommer att utvecklas de kommande decennierna. Framför allt handlar det om spÄrvÀgen, fyrspÄrsavtalet och utbyggnaden av det som ska kallas Sydöstra staden.

undefined
UNT-reportrarna Johanna FÀrlin och Elin Sandow nomineras till Olle Bengtzon-priset för sin artikelserie om framtidens Uppsala.

– De hĂ€r frĂ„gorna fick stor betydelse i kommunvalet 2022. Det Ă€r frĂ„gor som vĂ€cker vĂ€ldigt starka kĂ€nslor bĂ„de bland invĂ„nare och politiker, och dĂ€r partierna stĂ„r relativt lĂ„ngt ifrĂ„n varandra, sĂ€ger Elin Sandow.

Nu nomineras de till Olle Bengtzon-priset. Priset ges ut Ärligen till en eller flera journalister som har rapporterat om samhÀllsbyggande, stadsplanering och arkitektur, pÄ ett sÀtt som Àr begripligt och engagerande för allmÀnheten.

– Det kĂ€nns vĂ€ldigt hedrande eftersom vĂ„rt mĂ„l var just att göra de hĂ€r komplexa frĂ„gorna tydliga för vĂ„ra lĂ€sare. Det hĂ€r Ă€r ju frĂ„gor som pĂ„verkar vĂ„r stad och alla Uppsalabor men som kan vara svĂ„ra att hĂ€nga med i, sĂ€ger Johanna FĂ€rlin.

I serien har Johanna och Elin skildrat hur svÄrt det har varit för politikerna att komma överens om hur Uppsala ska byggas ut. Samtidigt Àr det hÀr frÄgor som mÄste avgöras inom kort och dÀr alla partier inser att det bÀsta vore att hitta en bred enighet. I artiklarna reder de ocksÄ ut hur planerna pÄ den nya stadsdelen sitter ihop med frÄgan om spÄrvÀg och fyrspÄrsavtalet med regeringen, och pratar med Uppsalabor om hur de vill att stan utvecklas.

– FrĂ„gan om Uppsalas utbyggnad har inte klarnat, tvĂ€rtom har det kommit nya vĂ€ndningar. Nu i sommar vĂ€ntar ju till exempel en omdiskuterad folkomröstning om Uppsalas utveckling, sĂ€ger Elin Sandow.

– Ja, sĂ„ det hĂ€r fortsĂ€tter vi sĂ„klart att följa, sĂ€ger Johanna FĂ€rlin.

Priset pĂ„ 75 000 kronor delas ut pĂ„ Olle Bengtzon-dagen den 26 mars pĂ„ Kulturhuset i Stockholm.

Juryns motivering:
UNT-reportrarna Johanna FÀrlin och Elin Sandow gÄr till botten med frÄgorna i Sveriges fjÀrde största stad och lyssnar bÄde in i stadshuset och ut pÄ gatan. För nÀr Uppsala ska vÀxa sÄ det knakar med fyrspÄr och nya stadsdelar har stadsbyggnad seglat upp som en het politisk frÄga i staden. I sina reportage i serien Uppsalas framtid gÄr de noggrant igenom bÄde visionerna och konfliktlinjerna utan att tappa lÀsarna pÄ vÀgen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!