Upp till bevis, studentkårer!

Uppsala2009-02-26 00:01
Under hela min studenttid röstade jag troget i kårvalet. Varför? undrade grannarna i korridoren. Jo, för att jag ibland hade vänner på valsedlarna, för att det någonstans kändes som mitt ansvar, och för att valförrättarna i Ekonomikum såg så ensamma ut.
Redan första terminen insåg jag dock att de allra flesta inte resonerade som jag. De ryckte på axlarna åt studentkåren. Följaktligen låg - och ligger - också valdeltagandet stadigt kring tio procent. Knappast något att vara stolt över.
Men tack vare det seglivade kårobligatoriet har kårens representanter ändå kunnat hävda att de företräder studenterna - alla har ju varit tvångsanslutna. Det är det slut på det nu. I dag fattar regeringen beslut om obligatoriets avskaffande:
- Kårobligatoriet är lika fel som en gång kollektivanslutning till Socialdemokraterna och statskyrkan var. Det har överlevt sig själv, säger utbildningsminister Lars Leijonborg.

I förslaget till avskaffande ska varje studentkår som en kompensation för medlemsbortfall garanteras en ersättning på 105 kronor per student och år. Det är bara en tredjedel av den summa som regeringens utredare tidigare föreslog. Sveriges förenade studentkårer knorrar i vanlig ordning och mumlar surt om "mera pengar". Det är inte förvånande.
Med en bibehållen ersättning skulle inte studentkårerna behöva förändra sig ett dugg. Det blir business as usual - tvångsanslutningen försvinner, men tvångsfinansieringen består.
Men med det nya förslaget kommer ingen kår eller nation att kunna bibehålla sin verksamhet i samma omfattning om de inte också lyckas motivera studenterna att stanna kvar som medlemmar. För nationerna lär det vara ett mindre problem: dagens möjlighet att lösa medlemskap i den avgiftsfria Skånelandens nation utnyttjas av få. Och enligt förslaget ska nationerna få behålla också sina skatteprivilegier.
För studentkårerna kan det däremot bli tuffare. Nationsmedlemskap är någonting man väljer, i studentkåren är många medlemmar för att de inte har något annat val.
Regeringens förslag innebär att nationernas viktiga verksamhet kan bestå - utan att man lagstiftningsvägen tummar på studenternas föreningsfrihet. För studentkåren återstår att bevisa för sisådär 9 av 10 studenter varför de ska rösta och fortsätta vara medlemmar bortom kårobligatoriets avskaffande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om