På grund av personalbrist har sjukhuset tvingats hålla 80–90 vårdplatser stängda under senare tid och akut sjuka patienter har flyttats till andra län. Men nu kommer besked om att intensivvårdspatienter kommer att köras till andra sjukhus mycket sällan.
– Under december har inga intensivvårdspatienter transporterats från Akademiska sjukhuset. På ett helår kanske högst 2–3 intensivvårdspatienter behöver flyttas till andra län, säger Rafael Kawati, tillförordnad sektionschef för intensivvårdssektionen, där centralintensiven och barnintensiven ingår.
Patienter som flyttas från intensivvårdsavdelningar är kopplade till flera maskiner och utrustningar även i ambulansen. Men att flytta personer innebär ändå en ökad risk, enligt flera anställda på Akademiska sjukhuset.
– Ja, det innebär alltid en ökad risk att transportera patienter. Även om man har bra utrustning med sig så kan man inte alltid behandla alla tillstånd som uppkommer under vägen, säger Johan Bäckander, förtroendevald för Vårdförbundet och sjuksköterska på Akademiska sjukhuset.
Enligt nya uppgifter kommer även sex platser, det vill säga hälften av vårdplatserna på neurointensiven, att stängas i vår.
– Det är illa om det blir så eftersom det inte finns neurointensivvård i hela Sverige. Andra sjukhus brukar vända sig hit. Och på grund av personalbrist även på andra sjukhus så finns inga sådana tomma platser som väntar på patienter härifrån, säger Johan Bäckander.
Följden kan också bli att läkare helt måste prioritera bort vissa patienter från intensivvård.
– Jag har pratat med personer som säger att det kommer bli på det viset om det blir så många platser som stängs på neurointensiven i vår, säger Johan Bäckander.
Det har på Akademiska sjukhuset, liksom på många andra sjukhus, varit brist på personal i många år. Men bakgrunden till att många vårdplatser stängts på Akademiska sjukhuset i år är att sjuksköterskor inom intensivvården har slutat på grund av en ny arbetstidsmodell som införts. I februari ska modellen införas även för sjukhusets undersköterskor, vilket lett till att även undersköterskor på intensivvårdsavdelningarna har sagt upp sig eller funderar på att göra det.
Personal som inte arbetar natt och helger är däremot till största del nöjda med de nya arbetstidsmodellerna.
För att motverka bristerna i den nya modellen har den politiska majoriteten i regionen gått ut med ett löfte om att kompensera sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningarna. Men något löfte om att kompensera undersköterskorna finns inte.
– Och om undersköterskor slutar blir följden att annan personal som sjuksköterskornas arbetssituation drabbas eftersom man tappar erfarenhet och behöver lära upp nya undersköterskor. Det blir som en ond cirkel igen, säger Johan Bäckander.