Uppländsk mjölk certifieras

Uppländsk mjölk och tomater från Sörmland blir först i landet att klimatcertifieras. Vilka bönder som går i bräschen för klimatarbetet avslöjas vid ett seminarium i Stockholm i dag samtidigt som reglerna för certifieringen presenteras.

Uppsala2010-06-15 10:02

Klart för klimatcertifierad mat heter seminariet där bland andra miljöminister Andreas Carlgren kommer att delta. Seminariet är en viktig milstolpe i arbetet med att få fram klimatcertifierad mat från lantbruket. Arbetet startade för tre år sedan. Organisationerna KRAV och Svenskt Sigill var initiativtagare. Idag drivs projektet i samverkan med Milkol, Lantmännen, LRF, Scan och Skånemejerier.
– Nu finns det klimatregler för produktion av ägg, mjölk, kött, fiske växtodling och växthusodling, säger Lars Höök som jobbat med de första certifierade bönderna.
För att få certifieringen så måste hela gårdens energianvändning ses över från foderproduktion till hur stallgödsel används. En viktig del för att få ned utsläppen av växthusgaser är att odla en stor del av fodret själv, alternativt köpa klimatgodkänt foder. Djuren ska vara friska, det ger mer kött och mjölk och minska utsläppen av växthusgaser per kilo. Gårdarna får dessutom bara använda grön el.

Cirka 15 procent mindre koldioxid släpps ut vid produktion av liter klimatsmart mjölk. Inom kort kommer den att finnas i våra butiker i kartonger med speciell märkning. Produkterna är efterfrågade, det visar flera undersökningar som gjorts, enligt Lars Höök.
- Upp till 92 procent av konsumenterna vill ha en klimatsmart märkning på varor och tjänster. Vi har själva gjort en undersökning som visar att intresset från konsumenterna är stort när det gäller livsmedel, säger han.
Hur mycket mer mjölken kommer att kosta är inte klart. Inte heller hur mycket mer det kostar jordbruket att vara klimatsmart.
- Det får vi se när produktionen kommit i gång på allvar. Det behöver inte bli dyrare. Bönderna ska exempelvis utbilda sig att köra sina maskiner klimatsmart och det sparar pengar, säger Lars Höök.

Hur stort är intresset från lantbrukarna då. Det verkar ju vara ganska mycket jobb med certifieringen?
- Det handlar om ett helt frivilligt system så det får vi se. Men är det så att det finns ett intresse från konsumenterna och de är villiga att betala för mjölken så kommer fler att certifiera sig.
Det internationella intresset har i alla fall varit stort. Både BBC och Financial Times har uppmärksammat projektet.
- Vi är först i världen med det här och reglerna vilar på gedigen vetenskaplig grund. Det går att driva svenska gårdar klimatsmart, säger Lars Höök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om