Upplänningen skuldsätter sig mer

Trots att räntekostnaderna har ökat rejält sedan 2005 skuldsätter sig hushållen i Uppsala län allt mer. Löntagare har de senaste åren vant sig vid en stadigt ökande disponibel inkomst, men konjunkturnedgången slår nu mot alla och särskilt hårt drabbas de som har stora lån.

Uppsala2008-08-23 11:26
En ännu opublicerad undersökning från Länsförsäkringar visar att bolånetagare i Uppsala län har ökat sin genomsnittliga skuld till 758 972 kronor, eller med 14 procent på tre år. Allt fler har skuldsatt sig och till högre belopp. 13 procent av låntagarna i länet har lån på minst en miljon kronor på sin bostad. Det är en något högre andel än riksgenomsnittet. För tre år sedan hade bara sju procent av svenskarna bolån på över en miljon kronor.

Andelen som inte har några lån alls har också sjunkit från 44 procent 2005 till 41 procent 2008. Undersökningen baseras på 400 intervjuer i Uppsala län och totalt 10 637 i riket.
- Mellan 2005 och 2008 ökade det genomsnittliga priset på ett småhus i Uppsala län med 26 procent. Men i Uppsala län har inte storleken på lånen ökat i samma utsträckning som huspriserna, och det kan ju vara bra att nivåerna inte blir för höga, säger Mats Hallberg, expert bank och försäkring

Om du tycker att du har fått mindre pengar att röra dig med har du förmodligen rätt. Den som för tre år sedan hade ett miljonlån på boendet betalade ungefär 1 500 kronor i månaden netto i räntor. Nu är månadskostnaden för ett sådant lån uppe i cirka 3 350 kronor. En ökad utgift om 1 850 kronor varje månad försämrar förstås konsumtionsmöjligheterna avsevärt.
Det innebär att en Uppsalabo med ett miljonlån måste ha en månadslön som ligger ungefär 2 800 kronor högre 2008 än den var 2005, för att inte ränteökningen ska ha ätit upp hela löneökningen.
Det visar statistik som Institutet för Privatekonomi på Swedbank tagit fram för UNT:s räkning.
Det är dystra siffror för dem som bor i bostadsrätter och villor.

Uppsalabor i hyresrätter har klarat sig betydligt bättre de senaste åren, men mycket talar för kraftigare hyreshöjningar under 2009. Stigande driftskostnader för bland annat sophantering och högre ränta väntas driva upp hyrorna.
I fjol höjdes Uppsalahems hyror med i snitt 1,9 procent, i år med 2,0 procent men Uppsalahem ville i år ha en höjning med hela 4,7 procent.
Energipriserna kommer att bli avgörande för Uppsalabornas plånböcker. Ökade olje- och elpriser driver upp bland annat boendekostnader och livsmedelspriser.
Mycket talar dock för att det värsta är över. Börsen har fallit ungefär så mycket som den brukar vid en krasch, och de största räntehöjningarna ligger sannolikt bakom oss.

Reallöneökningen 2007
var 4,3 procent, i år blir den 2,5 procent och prognosen för nästa år är 1,6 procent. Det innebär att den disponibla inkomsten innan alla nödvändiga utgifter är betalda troligen kommer att öka för snittsvensken även nästa år. Avgörande för om man faktiskt får mer kapital att konsumera för är ränteutvecklingen, inflationen och den generella prisförändringen på råvaror och energi.
- Men det finns faktiskt inte skäl att vara orolig om man inte redan lever på marginalen. Och lever man på marginalen bör man se över sin ekonomiska situation oavsett konjunktursvängningar, säger Ylva Yngvesson, chef för Institutet för Privatekonomi.
- Pensionärer och studenter ska inte räkna med att få en högre disponibel inkomst eftersom inkomsterna för deras del bara justeras med inflationen. I sämre tider kommer de också att drabbats hårdast, säger Ylva Yngvesson.
FAKTA

Familj i hyresrätt vinnarna

En tvåbarnsfamilj i hyresrätt utan lån och bil har fått en ökad disponibel inkomst de senaste åren. Siffror avser januari månad, alla siffror är omräknade till dagens penningvärde. I nödvändiga utgifter ingår bland annat bostad och barnomsorg.

År Disponibel inkomst Nödvändiga utgifter Kvar att leva för
2006 31 010 kronor 19 010 kronor 12 000 kronor
2007 32 560 kronor 19 600 kronor 12 960 kronor (+960)
2008 33 140 kronor 19 820 kronor 13 320 kronor (+360)

Källa: Institutet för Privatekonomi, Swedbank
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om