Uppriktigt sagt - om att leva som man lär
Ja, det är svårt att inte hålla med. Om det är någonting som är uppenbart är det hur de nationella provens roll måste stärkas. Det ska vara kunskaperna, inte valet av skola och lärare som avgör betyg. Men det är förstås inte bara bedömningen av nationella prov som påverkar betygssättningen. Luddiga betygskriterier är en minst lika viktig förklaring till de stora betygsskillnaderna. Och här vore det klädsamt om Skolverket idkade en smula självkritik.
Dagens betygskriterier är minst sagt otydliga. Det är inte konstigt att samma kunskaper ger olika betyg, när stöddokumenten knappt ger någon vägledning alls. Därför ska nu nya kursplaner och betygskriterier tas fram, ansvariga för detta är Skolverket. Men samma myndighet som ena stunden talar om betygssättningen som ett rättssäkerhetsproblem föreslår i nästa stund om möjligt ännu luddigare nya betygskriterier.
För elevernas skull vore det bra om Skolverket lät insikterna från sin egen rapport påverka arbetet med nya betygskriterier. Så länge lärarkåren har styrdokument som inte håller måttet kommer den spretiga betygssättningen bestå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!