Uppriktigt sagt - om demokratibiståndet som försvann

I dag presenterar utrikesminister Carl Bildt regeringens utrikesdeklaration för riksdagen. Därefter följer en utrikespolitisk debatt. En inte alltför vågad gissning är att Afghanistan kommer att vara ett av de hetaste ämnena i kammaren, med Jan Björklund och Lars Ohly i var sin ringhörna.

Karl Rydå

Karl Rydå

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2010-02-17 00:01
Insatsen i Afghanistan är förstås viktig, men det finns andra ämnen som riskerar att inte diskuteras alls, trots att de är och under flera års tid har varit mycket angelägna.
Regeringen har varit föredömligt tydlig i sitt uppvärderande av demokratibiståndet. Biståndsminister Gunilla Carlsson har inte darrat på manschetten: svenska insatser "ska ta avstamp i ett oförtröttligt engagemang för de medborgerliga och fria rättigheterna". Men glorian skaver, regeringen lever inte som den lär.

I början av mandatperioden passade samma regering som värnar om medborgerliga rättigheter på att avveckla demokratibiståndet till Ryssland. Det innebar ett slut på stödet till människorättsgrupper, ett slut på stödet till oberoende medier, inga pengar till oberoende miljöorganisationer och så vidare. Med tanke på situationen i Ryssland rimmar avvecklingen av demokratibiståndet illa med regeringens ambitioner.
Demokratibiståndet till Ryssland måste återupptas. Och Carl Bildt och Gunilla Carlsson måste förklara varför det avvecklades. Vid sidan av Afghanistan borde detta vara ett givet ämne under dagens riksdagsdebatt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om