Upprörda grannar kritiserar tippen

Boende har länge klagat på att Vedyxatippen smutsar ned väg 282. Nu finns planer på att bygga ut tippen och de närboende är frustrerade.

Tre grannar har enats i missnöjet mot Vedyxatippen. Från vänster: Ulf Pichl, Bengt-Arne Bernhardsson och Lars Waldestrand.

Tre grannar har enats i missnöjet mot Vedyxatippen. Från vänster: Ulf Pichl, Bengt-Arne Bernhardsson och Lars Waldestrand.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2020-03-07 21:00

I Uppsalas östra utkanter ligger Vedyxatippen. Det är en återvinningsanläggning där allt ifrån jord, asfalt, och tegel till schaktmassor och löv deponeras. För att kunna använda återvunnet material är Vedyxatippen viktig, men skötseln har skapat frustration bland de närboende.

Ulf Pichl bor i området och beskriver situationen:

– Lastbilar som kör till tippen drar med sig enorma mängder lera och smuts ut på vägen. Så fort det regnar blöts blåleran och efter att den torkat på vägen räcker det inte längre med vanligt regnvatten för att få bort den.

– Tittar man på vägen ligger det oftast lerkakor mitt i vägbanan som täcker väglinjen, vilket såklart blir farligt. Sand och smuts från tippen kommer ut på vägen och sätter sig i bilarna så att bromsarna slits tio gånger fortare än vad de borde, säger Ulf Pichl.

Återvinningsverksamheten i Vedyxa bedrivs bland annat av Dalby Maskin AB. De tog över verksamheten från kommunen och nyligen ansökte bolaget om tillstånd att utveckla verksamheten. De vill få möjlighet att bland annat hantera inkommande bygg- och rivningsavfall, samt att bedriva bergtäkt. 

Bland de boende väcker planerna stort missnöje.

– Med den nya bergtäkten kommer trafiken att öka markant och vägen som ju redan har mycket trafik kommer att belastas ännu mer, vilket lär leda till ännu mer nedskräpning. Många av dem som använder tippen idag respekterar inte stoppplikten ut på vägen och med ännu mer trafik ökar risken för olyckor, säger Lars Waldestrand, jurist och boende i närheten.

– Det är trafikfarligt att lera släpas ut på vägen, flera olyckor har redan hänt och det kommer inte bli bättre av att verksamheten utvecklas ännu mer, säger Ulf Pichl.

Just olycksrisken som nedskräpning orsakar är något som de boende återkommer till.

– Motorcyklister undviker att åka där på sommaren då det blir väldigt halt när leran torkat och blötts upp av regn, säger Bengt-Arne Bernhardsson, boende och engagerad i frågan.

Frågan har varit aktuell under lång tid och för de boende är bilden klar över vilka åtgärder som krävs.

– Det som behövs är främst en spolplatta i anslutning till terminalen och en lång startsträcka så att lastbilarna kan bli helt rena innan de kör ut på vägen. Vedyxatippen är viktig för Uppsala kommun och vi vill inte ta bort den helt. Problemen ligger i hur den hanteras och används, säger Ulf Pichl.

Karta: Dalby maskin Vedyxatippen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!