Upprustningen av årummet fortsätter
Upprustningen av Fyrisåns östra strandkant genom centrala Uppsala fortsätter. Lutande soldäck och fler sittplatser blir några inslag i förnyelsen.
Foto: UNT-grafik: Lars Hjerpe
Nu fortsätter förändringarna norrut på samma sida ån, mellan Skolgatan och Eddaspången. Senare ska resterande sträcka till Luthagsesplanaden rustas upp.
Arbetet började runt nyår med fällning av de träd längs åkanten som bedömdes vara i dåligt skick. Gångbanan invid Svartbäcksgatan breddas och senare ska strandkanten och delar av botten beläggas med sten. På valda platser planteras vattenväxter, i förhoppning att få en mer ordnad vegetation än den hittills ganska vildvuxna floran i ån.
Mest påtagliga blir träbryggorna som byggs längs strandslänten och delvis sticker ut ett par meter över vattnet. Ett nytt soldäck anläggs i böljande formation utefter slänten ned mot ån. Där ska den som vill bättra på solbrännan eller bara njuta av värmen kunna halvligga, vänd mot sydväst.
Nya sittplatser, låga stenmurar, cykelställ och buskage ska på sina håll skärma av gångvägen och bryggorna mot gatan. Slutligen snyggas befintliga planteringar upp, allt för en beräknad kostnad av cirka tre miljoner kronor.
Hittills har främst de borttagna träden väckt reaktioner. Christer Andersson och Micke Larsson från kommunens mark- och fritidsgrupp arbetar på platsen. De möter åtskilliga synpunkter från förbipasserande.
- Några tycker det är tråkigt att träden togs ned, andra är glada att de får in mer sol i lägenheten. Det är säkert ett tiotal personer om dagen som kommer med synpunkter, berättar Christer Andersson och baxar ännu en kantsten på plats i sättbruket.
Tanken är att de nedtagna träden ska ersättas med nya. Övriga träd får stå kvar så länge de är i gott skick.
Men inte bara träden har väckt reaktioner i den pågående omvandlingen av årummet, som tidigare erhållit UNT:s stadsmiljöpris. Vissa anser att de stora trädäcken är ödsliga och fula inslag i strandkanten.
- Man kan alltid uppleva saker olika. Kommunen har nog ansett att tillgängligheten till platserna varit viktig. På motsatta sidan blir ju dessutom växtligheten kvar, konstaterar Rita Engberg, projektledare vid fritids- och naturkontoret.
Håller tidsschemat ska den nystajlade åkanten stå färdig till sommaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!