Under året har personer från Uppsalas kommunledning flera gånger fått dra på sig festkläderna och kliva upp på olika scener för ta emot priser.
Uppsala har utsetts bland annat till årets globala klimatstad, årets tillväxtkommun, Sveriges bästa cykelstad och även rankats som landets näst bästa idrottsstad.
Prisutdelare har uttalat sig i berömmande ordalag om Uppsala och kommunledningen. "Visionär samhällsplanering", "ett rikt kultur- och idrottsliv", "breda samhällsövergripande satsningar", lyder några av omdömena.
Men alla är inte lika imponerande. Till exempel Lärarförbundet tycker det finns en del övrigt att önska vad gäller Uppsala kommun. Fackföreningen rankar Uppsala på plats 172 bland landets 290 kommuner.
Enligt Lärarförbundet ligger Uppsala dåligt till vad gäller bland annat lärartäthet, betyg och resurser till undervisning.
– Den faktor som rasat mest i kommunrankningen för Uppsalas del är andelen friska lärare. Jag tror det finns ett samband mellan den låga lärartätheten och de höga sjukskrivningstalen i Uppsala, säger Louise Plobeck, ordförande vid Lärarförbundet i Uppsala.
– Vi behöver bli fler utbildade lärare. I en lärdomsstad som Uppsala där det även finns en lärarhögskola borde det gå att ordna, tycker hon.
Även inom Uppsalas näringsliv verkar det finnas en del att göra för kommunen. Uppsala hamnade på plats 199 när organisationen Svenskt näringsliv i år listade företagsklimatet i kommunerna.
Håkan Tribell vid Handelskammaren i Uppsala säger att kritiken handlar till exempel om att det kan ta för lång tid att fatta beslut, exempelvis under planprocessen.
– Generellt behövs tydliga, långsiktiga förutsättningar. Det handlar mycket om attityder – politiker och tjänstemän måste vara positiva till företagare. Men jag upplever ändå en medvetenhet inom kommunen om att företagsklimatet behöver förbättras, kommenterar Håkan Tribell.
Mohamad Hassan (L), kommunalråd i Uppsala, tycker att förutsättningarna för företagen går att förbättra utan tillskott av mer pengar. Enligt honom rör det sig om sådant som attityder, information och upphandlingar.
Vad gäller skolan säger Mohamad Hassan att den ska vara högprioriterad men han vill ändå inte utlova mer pengar exempelvis för att öka lärartätheten.
I och med att Uppsalaborna blir fler kommer ytterligare ett problem i allt tydligare dager: de växande bilköerna.
– Trafiken är Uppsalas akilleshäl. Det gäller nu att bygga ut kollektivtrafiken och underlätta för dem som går och cyklar, framhåller Mohamad Hassan.