– Och vi kan lära mycket av Uppsala, det är en smart stad som vi har mycket gemensamt med, inte minst för att vi är universitetsstäder, replikerar Lvivs borgmästare Andriy Sadovy.
Lviv som ligger i västra Ukraina har tagit emot många internflyktingar och det har påverkat staden på många sätt, berättar Andriy Sadovy.
– Vi har blivit en hub för ukrainare från andra delar av landet och det märks i hela staden. Vi har till exempel tillgänglighetsanpassat stora delar av Lviv eftersom så många som flyttat hit är skadade, kanske har proteser eller sitter i rullstol.
Ordet "motståndskraft" återkommer hela tiden när Andriy Sadovy talar och det märks att han är stolt över sin stad och över det arbete som görs för att människor ska kunna fortsätta sitt vardagsliv, trots den fullskaliga ryska invasionen.
– Barnen går i skolan, människor besöker teatrar och restauranger. Vi erbjuder både fysisk och psykisk vård till de som blivit skadade, vi klarar det eftersom det finns många som hjälper oss. Men visst – vi begraver också människor varje dag.
Den senaste stora attacken i Lviv kom i september förra året. Då dödades åtta personer, ett stort antal skadades och nära 200 byggnader förstördes.
– Det som raseras bygger vi upp igen. Byggnader, vatten- och strömförsörjning. Så fort det är möjligt för att livet ska kunna pågå, precis som i Uppsala. Men hos oss faller ibland en bomb, det är skillnaden.
Psykologisk hjälp är nästan viktigare än fysisk vård, menar borgmästaren.
– Vi investerar mycket pengar i mentalvården. Den är oerhört viktig.
Samarbetsavtalet som slöts fokuserar på områden som utbildning, vetenskap, vårdfrågor, konst och kultur, miljöfrågor, säkerhet och motståndskraft.
– Jag tror att Uppsala har mycket att lära av Lviv. Om motståndskraft, strömförsörjning, hur man snabbt ställer om i kris. Men det är också en kritisk tid för hela Europa, därför måste vi stödja Ukraina. Det är i vårt eget intresse, säger Erik Pelling.
– Det arbete som ständigt pågår med att stärka Uppsalas infrastruktur och med vården i regionen gör ju också en förberedelse för en verklig kris. Jag hoppas att Uppsalas befolkning inser och är stolta över att de är en del av och bidrar till den motståndskraften, säger regionrådet Helena Proos (S) som efter att avtalets skrivits på tog med den ukrainska delegationen på ett studiebesök till den geriatriska kliniken på Akademiska sjukhuset.