Uppsala fick budgeten av Björklund

Med en särskild satsning på grundskolan i fickan kom utbildningsminister Jan Björklund på torsdagen till gymnasieskolan Lundellska i Uppsala för att lägga fram regeringens budget.

Amanda Moberg och Cornelia Smeby på Lundellska gymnasiet ställde frågor till utbildningsminister Jan Björklund.

Amanda Moberg och Cornelia Smeby på Lundellska gymnasiet ställde frågor till utbildningsminister Jan Björklund.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-09-20 10:59
Dessutom får Uppsala universitet 44 miljoner extra till forskning och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, 12 miljoner kronor för samma ändamål.
Det är gammal politisk tradition att statsråden på budgetdagen reser ut i landet för att presentera regeringens ekonomiska politik, en tradition som den borgerliga regeringen väljer att fortsätta. Syftet är att ministrarna, efter förmåga, ska lyfta fram reformer med särskild lokal betydelse, försvara den övergripande budgeten och synas ute i landet. Samt förstås uppmärksammas i lokala medier.
Nyblivne folkpartiledaren Jan Björklund, utbildningsminister med ansvar för grund- och gymnasieskola, avvek knappast från standardformuläret när han i klassrum C 202 under en timme på förmiddagen försvarade budgeten för partikamrater, några inkallade elever, en grupp studentkårsengagerade och lokalpressen.

Björklund upprepade de försvar för försämringarna i a-kassa och sjukförsäkring som hans regeringskolleger gjorde ungefär samtidigt runt om i landet. Särskild tid ägnade utbildningsministern åt skol- och utbildningsfrågorna. Han lyfte fram regeringens läsa-skriva-räkna-satsning på lågstadiet, med stöd till elever som har svårt att nå baskunskaperna. Kommuner som vill vara med får dela på 900 miljoner kronor, fördelat över de tre kommande åren.
- Lågstadiet är skolväsendets viktigaste del. Undersökningar visar att det är mycket svårt för elever att ta igen det man inte lärt sig de fösta åren, förklarade Jan Björklund, som också lovade ökade forskningsanslag till Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, med 44 respektive 12 miljoner kronor.

Höjd status för läraryrket via mer fortbildning och återinförande av specifik utbildning för lågstadielärare är andra regeringsförslag för att höja utbildningsnivån i landet. Om lärarna på Lundellska gillade vad de hörde så fick de närvarande universitetsstudenterna ett beskare besked än önskat:
- Jag möter väldigt få sönderstressade studenter. Jag tror det finns utrymme för att både höja tempot och kvaliteten i studiearbetet, var officer Björklunds svar på frågan hur studenter ska kunna matcha ökad undervisningstid i grundutbildningen med extrajobb för att klara hyra, kurslitteratur, mat och nationsliv. De fick föga medömkan från ministern:
- Det blir ännu tuffare när ni kommer ut i arbetslivet, konstaterade Björklund, satte punkt för frågestunden och marscherade med sitt departementsfolk i hasorna till nästa program på schemat, en timmes möte med skolpersonal i lärarrummet.





FAKTA

Universiteten i landet får ytterligare 300 miljoner kronor till forskning nästa år.
Totalt ska forskningen förstärkas med 1,6 miljarder kronor nästa år, föreslår regeringen. Det är nettosumman, sedan neddragningar i försvarsforskningen och nedläggningen av Arbetslivsinstitutet räknats in.
Av de 1,6 miljarder kronorna är drygt 1,2 miljarder en följd av tidigare beslut. Utöver detta tillkommer alltså ett utökat anslag till lärosätena på 300 miljoner kronor. Pengarna ska fördelas efter kvalitetskriterier baserade på Vetenskapsrådets fördelning av forskningsmedel, föreslår regeringen.
Det innebär att de stora forskaruniversiteteten får mest.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om