Uppsala kan få Gotland

I veckan förväntas det stora, anrika Uppsala universitet och den lilla nykomlingen Högskolan Gotland be regeringen att göra dem till ett. Men vad har det omaka paret gemensamt? Svaret kan vara Borås.

Universitetshuset

Universitetshuset

Foto: Emma Wikblom

Uppsala2012-04-15 14:05

– Vad sjutton nu då? Vad är det här? Det var min första tanke.
Karin Nordlund, ordförande för Uppsala studentkår, blev lätt chockad när hon hörde att 25 år unga Högskolan Gotland med drygt 2 000 helårsstudenter, kan införlivas i det 500 år äldre och, i studenter räknat, tio gånger större Uppsala universitet. Ändå har bildandet av Uppsala universitet – Campus Gotland i år varit en av studentkårens huvudfrågor. På onsdag väntas nämligen styrelserna för Uppsala universitet och för Högskolan Gotland bestämma sig för att fråga regeringen om lov om ett samgående från och med sommaren 2013.
– Ett samgående känns oundvikligt, så vi har inte tagit ställning för eller emot. Men vi är extremt aktsamma om att detta ska bli bra och att alla studenter som berörs får en rättssäker behandling, säger Karin Nordlund.

Hon har funderat kring motiven bakom giftermålet, utan att ha hittat något entydigt svar.
– Men givetvis ser Uppsala universitet att de kan tjäna något.
I fjol efterlyste högskoleminister Jan Björklund (FP) sammanslagningar av lärosäten. I höstens budget upprepades budskapet: högskolorna är för många och vissa riskerar att gå under i den hårdare internationella konkurrensen. Med en hopslagningspremie på 20 miljoner kronor lockar nu regeringen till frivilliga initiativ. Fusionen mellan Högskolan Gotland och Uppsala universitet är den första efter regeringens erbjudande.
– Än är det frivilligt. Men väntar man kan det bli tvingande. Till sist kanske bara högskolan i Borås finns kvar för Uppsala, säger Karin Nordlund.

Kritiska röster har kallat regeringens uppmaning om hopslagningar för ”utbildningsdarwinism”. Bara den starkaste, eller mest anpassade överlever. För den ekonomiskt pressade Högskolan Gotland kan det vara en fråga om överlevnad att få införlivas i en av de stora drakarna – och få tal del av skatten som draken vilar på. Samtidigt slipper Uppsala universitet att sitta med någon av högskolespelets Svarte Pettrar, exempelvis Borås som Karin Nordlund nämnde. Dessutom handlar det om två partner som redan har ihop det i vissa ämnen. Här ska relationen fördjupas.
– Vi ser en möjlighet att utveckla våra samarbeten i exempelvis arkeologi och konstvetenskap, vilket nästan varit omöjligt om vi fortsatt att vara två myndigheter. Där kan vi skapa riktigt starka miljöer, i stället för att det ska finnas flera små, säger Margaretha Fahlgren, vicerektor för humaniora och samhällsvetenskap och Uppsala universitets särskilda Gotlandsutredare.

På plussidan finns också de många distansstudenter som Högskolan Gotland har, ett erkänt svagt område för Uppsala universitet, samt Gotlands satsning på bredare bildningsprogram efter internationell modell, så kallade liberal arts, där Uppsalas stora utbildningsbredd förväntas ge nya möjligheter. Även själva ön Gotland med sin natur och kultur är en tillgång för Uppsala universitet, enligt Margaretha Fahlgrens utredning.

Är det så att Uppsala universitet nu skaffar sig ett sommarnöje?
– (Skratt) Nej, nej. Det handlar inte om det, även om Almedalsveckan och många populära sommarkurser ges då. Det här ska ge högre kvalitet, året runt.
Men ska äktenskapet bli av måste regeringen bidra med en sorts hemgift.
– Ett villkor är att regeringen skjuter till 20 miljoner kronor om året, säger Margaretha Fahlgren.
Säger lärosätenas styrelser ja på onsdag, väntas samgåendet tas med i regeringens höstbudget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om