Universitetet har i dagarna anmält till Rikspolisstyrelsen att man vill starta en polisutbildning.Brandförsvarets Viktoria är en tänkbar övningsplats för polisstudenterna.
Polishögskolan i Solna, som utbildar 300 poliser per år, ska läggas ner. Rikspolisstyrelsen vill att poliserna i framtiden ska utbildas vid någon högskola i Mälardalsområdet. Tanken är bland annat att utbildningen ska få mer akademiska inslag.
I våras gick Rikspolisstyrelsen ut med en förfrågan till några lärosäten i regionen, bland annat Uppsala som nu svarat.
– Vi har nyligen skickat in en intresseanmälan för Uppsala universitet. Vi erbjuder redan idag utbildning av högsta kvalitet i många ämnen som ingår i polisutbildningen, exempelvis juridik, psykologi och sociologi. Att ge en bra polisutbildning är en viktig samhällsinsats, framhåller Anders Malmberg, prorektor vid Uppsala universitet.
I utbildningen för poliser ingår även mer handfasta delar som självförsvar, träning med skjutvapen, bilkörning med mera, något universitetet har mindre erfarenheter av.
Tidigare har Uppsala universitet bollat med idén att lägga den praktiska delen av utbildningen vid flygflottiljen Ärna där det idag finns polisenheter. Men de tankarna ligger för närvarande på is.
– Bland de nuvarande förslagen finns att använda Viktoria, kommunens övningsplats för brandförsvaret. En annan plats skulle kunna vara norra delen av Rosendalsfältet nära BMC, berättar Anders Malmberg.
Utbildningen är tvåårig och för Uppsalas del skulle det bli frågan om sammantaget 600 studenter per år om universitetets erbjudande antas.
Uppsala universitet bedriver redan idag vidareutbildning för poliser. Dessutom har universitetet ett Centrum för polisforskning, vilket skulle kunna tala till Uppsalas fördel i konkurrensen med andra lärosäten.
Utbildningen i Solna kostar runt 100 miljoner kronor per år. Om Uppsala universitet kommer ifråga skulle det därmed kunna handla om en del nya tjänster.
Anders Malmberg betonar att det i nuläget enbart handlar om att Uppsala universitet, som ett av flera lärosäten i regionen, uttryckt sitt intresse av att starta en polisutbildning. Kurserna skulle kunna komma igång tidigast 2015.
Polisutbildningen, var den än hamnar, ska inte bli en högskoleutbildning som ger forskarbehörighet etc utan drivas som uppdragsutbildning. Orsaken är att regeringen vill att polisutbildningen till stor del ska förbli praktisk och inte få en alltför stor slagsida mot teoretiska kunskaper.