Har din kommun utvecklat en skriftlig handlingsplan för att få fler att välja cykeln? Uppsala kommun svarade ja och presenteras nu som en av få svenska kommuner som har en strategi för att öka andelen cykelresor. Bakom undersökningen står Cykelfrämjandet och Svensk cykling som tycker att kommunernas svar avslöjar om man betraktar cyklandet som en viktig fråga.
– Om kommunen har en skriftlig strategi för cykling så har man tagit arbetet till en annan nivå och arbetar konsekvent med frågan, säger Christian Juul, ordförande i Cykelfrämjandets riksorganisation.
Uppsala kommun framstår dock inte som lika duktig på uppföljning. På frågan om kommunen har ett ”cykelbokslut” som årligen utvärderar effekterna av kommunens cykelpolitik, svarade kommunen nej.
– Det är bra att Uppsala har tagit det första steget men de måste ta det andra också för annars händer inget, säger Christian Juul.
Uppsalas kommunalråd Stefan Hanna (C), som är ordförande i trafiksäkerhetsrådets styrelse, tycker att Uppsala knappt har en skriftlig handlingsplan för cyklandet. En betydligt mer detaljerad plan ska nu tas fram.
– Då kommer vi verkligen att kunna följa upp om till exempel cyklisterna ökar eller minskar.
Uppsala studentkår riktade förra året kritik mot Uppsala kommun som man ansåg borde skapa fler och säkrare cykelvägar. En undersökning bland studenter visade många synpunkter på dålig framkomlighet och krav på fler cykelvägar. Från studentkåren ifrågasatte man om Uppsala överhuvud taget kan kallas för en cykelstad. Den nytillträdde vice ordföranden, Lars Niska, håller fast vid den uppfattningen:
– Det är viktigt att Uppsala tänker på studenterna och ser på de cykellinjer som är nödvändiga för oss, från campus och studentbostadsområden. Då gör man det säkrare och smidigare för fler studenter att cykla.
Claes Litsner vid trafiksäkerhetsrörelsen NTF i Uppsala tycker att cykeltrafiken är mer eftersatt än biltrafiken i Uppsala.
– Men Uppsala kommun har en god planering för hur det ska se ut i framtiden. I alla styrdokument beskrivs cykel- och kollektivtrafiken som prioriterad.
Det är Uppsalas centrum som skapar dåligt rykte, anser han. Där är det fortsatt trångt med en blandning av cyklister, bilister och bussar.
– Och det är svårt att göra något åt det. Centrum behöver bli en yta där alla trafikformer får plats.
Stefan Hanna håller med om att situationen för cyklisterna i centrum måste bli bättre.
– Uppsalas centrum har väldigt trånga gator. Vi behöver hitta former för att få det att fungera bättre. Nu bygger man dessutom mycket i centrum och det stör alla trafikanter.