Uppsala kommun förbereder tvångslösen av mark
Uppsala kommun förbereder tvångsinlösen av 42 hektar privatägd mark för att bygga bostäder i Sävja. Det föreslagna budet är 3,8 miljoner kronor för marken, men värdet vid bostadsbyggande kan bli flera hundra miljoner.
Enligt ägarna är kommunens slutbud på 20 konor per kvadratmeter alldeles för lågt jämfört med marknadspris och ersättning för liknande objekt. Nu riskerar de att tvingas sälja till ett ännu lägre pris, eftersom kommunen förbereder en ansökan
till regeringen om att få tvångsinlösa marken via expropriation. Inte sedan 70-talet har kommunen genomfört tvångsköp.
Det föreslagna markvärdet är nio kronor per kvadratmeter. Kommunen stöder sig på reglerna i lagen för sin beräkning.
"Ett skambud"
Källor med insyn i markaffärer bedömer det slutliga värdet på den byggbara marken i Sävja till runt 1 000—1 300 kronor per kvadrat om den används för bostadsrätter. Innan dess har dock kommunen kostnader för planläggning, gator, parker och liknande Markägarna anser att kommunen är ute efter att tjäna pengar på den eftertraktade marken:
—Vi tyckte att 20 kronor var ett skambud. Jag vet inte vad jag ska säga om ett bud på nio kronor. Det är horribelt om det får gå till så här, säger Margareta Falk.
Spekulanter drog sig ur
Som UNT tidigare berättat har flera byggbolag varit spekulanter på marken. Men när kommunens intresse blev känt svalnade deras engagemang.
Ett bolag som hoppas få bygga på kommunal mark kan ha goda skäl att hålla sig på mattan, när kommunen själv agerar köpare. Den ekonomiska förloraren blir markägaren.
Kommunen kan peka på en rad skäl för att tvinga fram en försäljning. Ett vanligt argument är att markpriserna hålls nere om stora områden köps av kommunen. Dessutom kan kommunen hävda att eget markägande ökar möjligheten att styra byggandet, exempelvis mot fler hyresbostäder, och förbättrar konkurrensen mellan byggbolagen.
På tisdag tar politikerna i fastighetsnämnden ställning till det kontroversiella förslaget. Om nämnden går på expropriationslinjen ska beslutet fastställas av fullmäktige. Regeringen avgör om marken får tvångsköpas. Priset fastställs, efter en lång process, av fastighetsdomstolen.
Fram till dess kan kommunen alltid hoppas att markägaren går med på att sälja under hotet om att via domstolen få ett ännu lägre pris.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!