Uppsala län har högst överlevnad vid lungcancer

I Uppsala läns landsting har patienter med lungcancer bättre chanser att få aktiv behandling och överleva sin svåra cancerform än patienter i övriga landsting i sjukvårdsregionen. Men även i Uppsala län får inte alla med lungcancer så aktiv behandling som rekommenderas.

Uppsala2008-07-07 00:01
Det framgår av en ny studie, som publiceras i nätupplagan av facktidskriften Lung Cancer.
- Dessvärre verkar det som om man ganska genomgående tillämpar en mindre aktiv behandlingspolicy än vad som rekommenderas i gällande nationella behandlingsrekommendationer, säger professor Lars Holmberg vid Regionalt onkologiskt centrum för Uppsala-Örebro sjukvårdsregion och Kings College i London.

I studien har forskarna följt upp 4 345 patienter som fick diagnosen icke-småcellig lungcancer i Uppsala-Örebrosregionen under en nioårsperiod. Mer än 80 procent av alla patienter med lungcancer har denna form av sjukdomen.
- Icke-småcellig lungcancer är en svår cancerform, men om den upptäcks och opereras i ett tidigt skede finns goda chanser att bli botad. Även när sjukdomen inte kan botas kan aktiv behandling med cellgifter och/eller strålning i många fall förbättra såväl överlevnaden som livskvaliteten, säger Lars Holmberg.

Av alla patienterna i studien var det ändå så många som en tredjedel som inte fick någon aktiv behandling alls. En ungefär lika stor andel behandlades med cellgifter. Bara var sjätte genomgick en operation för sin lungcancer.
- Andelen som får aktiv behandling har visserligen ökat med tiden, men är fortfarande påfallande låg. Uppsala läns landsting skiljer sig positivt från övriga landsting i sjukvårdsregionen, men även här kunde behandlingen sannolikt vara något mer intensiv, säger Lars Holmberg.

I Uppsala opererades nästan en tredjedel av patienterna och hälften fick behandling med cellgifter. Över 80 procent fick åtminstone någon form av aktiv behandling.

Lungcancer är en svår sjukdom med hög dödlighet. Nästan fyra femtedelar av patienterna dog inom tre år efter att de fått sin cancerdiagnos.
- Samtidigt ser vi att det gör klar skillnad om patienterna får aktiv behandling eller inte. I Uppsala län, med den högsta behandlingsaktiviteten, var dödligheten lägre än i övriga landsting i sjukvårdsregionen, säger Lars Holmberg.

Varför behandlingen skiljer sig så mycket mellan olika landsting och nästan överallt är betydligt mindre aktiv än vad som rekommenderas kan den nya studien inte besvara.
- Det är dock inte bara här i Sverige som vi ser stora skillnader mellan rekommendationer och behandlingspraxis. Studier från bland annat Belgien, Kanada, Holland och England visar också att patienter med lungcancer ofta är underbehandlade, säger Lars Holmberg.

Han tror att det kan finnas flera orsaker till detta, till exempel att det inte finns några starka kommersiella intressen som driver på utvecklingen av lungcancervården liksom att många läkare fortfarande tror att aktiv behandling inte lönar sig utan till och med kan bidra till att försämra livskvaliteten under patienternas sista tid i livet.
- Att vi redovisar resultat som så tydligt visar att högre behandlingsaktivitet också ger högre överlevnad bör förhoppningsvis leda till att följsamheten gentemot rekommendationerna ökar, säger Lars Holmberg.

Uppsala-Örebro sjukvårdsregion omfattar landstingen i Dalarna, Gävleborg, Sörmland, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om