Uppsala mycket sårbart när USA inför tullar: "Det blir stökigt"

Höga amerikanska handelstullar mot EU kommer att slå hårt mot företag i flera branscher i Uppsala län.
– Trumps ojämna stämningsläge påverkar enormt och gör att ingen vet vad som händer i frågan. Men Uppsala kan drabbas hårt om det blir höga tullar, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Höga amerikanska handelstullar mot EU kommer att slå hårt mot företag i Uppsala, bland företag inom life science. Det menar Länsförsäkringar och Uppsala handelskammare.

Höga amerikanska handelstullar mot EU kommer att slå hårt mot företag i Uppsala, bland företag inom life science. Det menar Länsförsäkringar och Uppsala handelskammare.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2025-04-02 18:00

Länsförsäkringar har analyserat vilka effekter som Donald Trump och USA:s hot om att införa nya handelstullar, på upp till 25 procent, kommer att ha för företag i Uppsala län. De amerikanska åtgärderna – som kallas Liberation day – handlar om att stärka amerikanska företags konkurrenskraft och säkra arbetstillfällen. 

Nya högre handelstullar kommer att slå hårt mot näringslivet i Uppsala län där 30 procent av produktionen går på export till USA. Framförallt kommer läkemedels-sektorn (life science) att påverkas. Men tullarna kan få effekt även inom andra branscher, det menar både Länsförsäkringar och Handelskammaren.  

undefined
Alexandra Stråberg är chefsekonom på Länsförsäkringar.

– Uppsala har en betydande export till USA, framför allt inom läkemedelssektorn. Införs höga tullar kommer det att minska efterfrågan kraftigt där – vilket kommer att slå mot sysselsättningen i företagen och investeringar i regionen, säger Alexandra Stråberg.

Hon menar dock att man ska ha vissa saker i åtanke:

– Det förslag om handelstullar som Donald Trump nu ska redovisa är ett första bud som EU ska svara på. Det kommer att bli tufft och stökigt inledningsvis innan parterna hittar ett läge där man kan komma överens, säger Alexandra Stråberg.

Tomas Stavbom, regionchef Uppsala län för Stockholms handelskammare, håller med.

När UNT pratar med honom är det bara timmar kvar innan USA ska meddela sitt tullbeslut. Hur förslaget ser ut i detalj är det få som vet. 

Hos de företag UNT varit i kontakt med har det var det locket på kring tullfrågan. Men enligt Tomas Stavbom är många företag oroliga på grund av det oklara läget.

undefined
Life science-företaget Cytiva som är Uppsalas största privata arbetsgivare kan komma att beröras av de tullar USA vill införa.

– Detta skapar osäkerhet i planering och produktion för många företag då man inte vet vad som gäller. Att driva företag på det sättet är svårt. För många företag har det varit fem riktigt tuffa år med pandemi, krig, inflationsläge och nu tullarna.

Alexandra Stråberg konstaterar att det pågår analyser i många företag nu.

– Man räknar på olika scenarion med tullar och inventerar var man har sin produktion och sina kunder hur de olika verksamheterna påverkas av tullarna.

undefined
Tomas Stavbom, regionchef Uppsala län, Stockholms handelskammare.

Tomas Stavbom berättar att han haft kontakt med många företag i life science-sektorn den senaste tiden. I viss fall har företagen redan vidtagit olika åtgärder inför att nya högre tullar införs.

– Osäkerheten kring vad som händer är stor. Det påverkas av vilka specifika produkter företagen har, hur marknaden ser ut och vilka avtal man har. Klart är att priser kommer att påverkas och kostnader behöver ses över. Det är samtidigt svårt att överblicka hur tullarna slår i alla led, med tanke på att insatsvaror köps in från hela världen för att tillverka något i Uppsala. En kortsiktig strategi för några företag har varit att skeppa in produkter i USA innan tullarna införs, förklarar Tomas Stavbom.

Stavbom och Stråberg menar att tullarna inte kommer att slå ensidigt mot Europa. Det kan bli en motsatt verkan så att även USA påverkas.

– Det tillverkas många unika produkter inom life science i Uppsala. Det kommer att finnas en efterfrågan i USA på dem även i framtiden, men de kommer att bli dyrare för amerikanska konsumenter med nya högre tullar.

Flera ekonomiska kommentatorer menade på onsdagen att huvudsyftet med tullarna är att komma åt kinesiska varor som exporteras till USA.

– Blir det ett stopp i USA för kinesiska varor kan de i stället komma att landa på den europeiska marknaden till låga priser, menar Tomas Stavbom.

Men det är inte bara tullarna som oroar. Även den avveckling som nu pågår av amerikanska myndigheter oroar företag.

–  Utbildnings- och forskningssamarbeten och utvecklingen av innovationer är grunden för många företag inom life science. Här finns en oro för att neddragningar inom forskningsfinansiering, universitet och tillståndsmyndigheter ska försvåra utveckling av nya produkter och innovationer. För life science-företag i tidig utvecklingsfas är det ett särskilt stort problem.

Men även den tunga industrin, som framförallt finns i de norra delarna av Uppsala län, kan komma påverkas av nya högre tullar.

– Atlas Copco i Tierp och Sandvik Coromant i Gimo är två världsledande företag som är beroende av utvecklingen inom fordonsindustrin. De kan påverkas av biltullar, särskilt om de leder till att de europeiska biltillverkarna får svårare att nå den viktiga amerikanska marknaden. Det skulle vara ett hårt slag mot industrin i hela Europa. 

undefined
Den tunga industrin, som framförallt finns i de norra delarna av Uppsala län, kan även komma påverkas av tullarna. Sandvik i Gimo och Atlas Copco i Tierp påverkas av hur tullarna kommer att slå mot bilindustrin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!