Som regeringens förlängda arm ute i landet har länsstyrelsens en roll som samordnare vid kriser, katastrofer eller som nu, vid terrorhot.
– Genom våra nätverk för vi en ständig dialog med kommuner, landsting, polis och säkerhetspolis. I sådana här lägen har vi fortlöpande kontakt om hur läget utvecklas flera gånger per dygn, säger länsrådet Johan von Knorring som till helt nyligen var försvarsdirektör i Uppsala län.
Skulle ett terrordåd inträffa så kan länsstyrelsens organisation gå i gång på några minuter.
– Vi har en tjänsteman i beredskap dygnet runt och en organisation på 150 personer. De kan börja arbeta så fort de inställt sig för tjänstgöring. Organisationen kan dimensioneras utifrån vilket sorts hot eller katastrof det handlar om.
Hur bedömer ni läget nu?
– Som vi bedömer läget just nu så är inte hotbilden större mot Uppsala län än mot andra län i landet. Det finns fler frågor än svar. Men man ska vara mer uppmärksam och mentalt förberedd på att något skulle kunna hända, säger Johan von Knorring.
Det är dock polis och säkerhetspolis som har huvudansvaret för säkerheten och att hantera terrorhot. Enligt reglerna så ska den myndighet som har ansvaret normalt också ha det om förhållandena blir extraordinära, som nu. Länsstyrelsens har bara det direkta ansvaret när det gäller en kärnkraftsolycka.
– Nu är vårt ansvar att samordna de resurser som finns om något skulle ske och att då informera allmänheten om läget.
Det innebär bland annat att ge kommuner, landsting, brandförsvar, sjukvård och alla andra inblandade stöd så att alla effektivt kan hjälpas åt. Kanske behövs hjälp förmedlas mellan kommuner eller till Uppsala från andra län.
– Ett terrordåd påverkar hela samhället så alla kommer att ha ett ansvar om det skulle ske, säger Johan von Knorring.