Uppsala plantskola för databaser

Det är ingen tillfällighet att onsdagens mångmiljardaffär i it-sektorn har sitt ursprung i Uppsala. Databasteknik har sedan 1970-talet varit en framstående gren inom Uppsala universitet, som varit världsledande på området.

Enligt Tore Risch är Uppsala universitet ledande inom databasteknik.

Enligt Tore Risch är Uppsala universitet ledande inom databasteknik.

Foto: Linus Höök

Uppsala2008-01-17 22:14
Sun Microsystems betalade 6,3 miljarder kronor för Uppsalaföretaget MySQL, också kallat databasernas Ikea. Om man följer spåren bakåt och försöker kartlägga databasforskningen i Uppsala hamnar man förr eller senare hos Tore Risch, professor i databasteknik, som har varit med från början.
Han börjar med att ta kål på myten om Uppsalastudenterna som kokade ihop formeln till det världsledande företaget.
- Det var bara David Axmark som läste här. De andra två pluggade på teknis i Helsingfors, säger han.

Tore Risch doktorerade i slutet av 1970-talet och var då starkt involverad i bildandet av Mimer, det andra databasföretaget som fortfarande finns kvar i Uppsala. Mimer var världsledande till en början men fick snabbt konkurrens av amerikanska Oracle som startade samtidigt. Ett tiotal år senare kom MySQL som han följt noggrant från starten.
- Vi hade MySQL här på institutionen redan på 1990-talet, men det var senare som deras teknik tog fart ordentligt. Det är fantastiskt med två databasföretag i Uppsala, det tror jag inte finns någon annanstans i världen.

Vad är det då som gjort MySQL till en sådan framgång? Till skillnad fråm konkurrenterna Microsoft, Oracle och IBM använder man öppen källkod, kommunicerar med användarna, och där har man blivit världsledande.
- MySQL utvecklades samtidigt som internet började ta fart ordentligt i mitten av 1990-talet. Man var tidigt ute och utvecklade bra tillämpningar för webben och det är det som lagt grunden till framgången, säger Tore Risch.

Till exempel är all e-handel uppbyggd med databaser. När man köper en produkt fyller man i ett formulär och trycker på "klar". Uppgifterna matas sedan in i en databas. MySQL och dess konkurrenter tillhandahåller tekniken för det.
Tore Risch vill inte på något sätt ta åt sig äran av MySQL:s uppkomst. Men han är stolt över att ha bidragit med tre doktorander till företagets utvecklingsavdelning.
- Databasforskningen är väldigt industriinriktad och det är naturligt för forskarna att gå till näringslivet. Vi har också haft idéer om forskningsprojekt tillsammans med MySQL med det har stupat på att vi inte fått några medel.

Sedan har också en viss Niklas Zennström (Skype mm) gjort sitt exjobb hos Tore Risch, men det är en helt annan historia.
Vad är det som gör ett universitet till en sådan grogrund för framgångsrika företagsidéer?
- Det är framför allt en fråga om teknik, att man ligger i framkant och testar det senaste. Då och då kommer också någon med affärssinne in, och om tajmingen är den rätta kan det bli något, säger Tore Risch.
För fyra, fem år sedan, i spåren av it-kraschen, sökte sig väldigt få studenter till datautbildningarna. Jobben var få och framtidstron svag.

Nu finns jobb i massor och exempel som Skype och MySQL borde göra ansökningsköerna långa. Så är det konstigt nog inte, i alla fall inte bland svenska studenter.
- Det har ökat markant från andra länder de senaste åren. Vår institution har ett grundmurat rykte och forskningsgruppen för databaser är den enda i sitt slag i landet. Men vi får se, kanske blir det fler nu, säger Tore Risch.
FAKTA Databaser
Databaser är form av mjukvara, ett system som används för att hålla ordning på och lagra tabeller.
Det klassiska exemplet är banker där databaser håller ordning på alla konton, söker och tar fram data. Men databaser finns nu hos alla företag, de är nödvändiga för att skapa ordning i stora datamängder.
Standardspråket för att söka i tabelldatabaser heter SQL som finns i namnet på MySQL och även i Microsofts databasprodukt SQL Server.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om