Uppsala sämst i landet

Uppsala är sämst i landet på att ordna insatser åt funktionsnedsatta och får nu ytterligare 1,2 miljoner i straffavgifter. Inspektionen för vård och omsorg ska göra tillsyn i Uppsala för att se vad kommunen håller på med.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-10-24 06:00

Uppsala kommun är ohotad etta på listan över de kommuner i Sverige som dröjer längst med att ta fram boenden, kontaktpersoner och andra insatser åt funktionsnedsatta.

Om en kommun beslutat att en funktionsnedsatt person har rätt att till exempel flytta in i en gruppbostad men sedan inte tillhandahåller den utlovade hjälpen kan kommunen få en straffavgift.

Det senaste året har landets kommuner dömts att betala sammanlagt 30 miljoner kronor i sådana avgifter. För Uppsala kommun handlar det om 7,4 miljoner vilket innebär att Uppsala svarar för en fjärdedel av det totala beloppet för alla kommuner.

Uppsala har fällts i 52 ärenden och ligger skyhögt över tvåan på listan, Borlänge, som har 13 fällningar.

Uppsalas avgifter på 7,4 miljoner kan sättas i relation till att den ansvariga nämnden för hälsa och omsorg i år väntas gå back med 23 miljoner kronor.

– Att kommunen betalar avgifter istället för att göra något åt problemet är helt idiotiskt, både rent ekonomiskt och för den enskilde. Det säger Eva Christiernin (S), ledamot i nämnden för hälsa och omsorg.

Hon utlovar att de rödgröna partierna ska jobba stenhårt för att ordna fler bostäder åt funktionsnedsatta när de övertar makten i kommunen vid årsskiftet.

– Vi har en lösning på gång med ett 40-tal boendeplatser som kommer att bli tillgängliga i början av nästa år. Men jag kan inte berätta mer om det i nuläget.

Under hösten har förvaltningsrätten i fem domar dömt Uppsala kommun att betala ytterligare 1,2 miljoner kronor i straffavgifter. I ett par av fallen har funktionsnedsatta ungdomar fått vänta i över ett år på gruppbostad.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska göra en tillsyn i kommunen i november.

– Vi vill se hur Uppsala arbetar med sin planering i de här ärendena och vad dröjsmålen beror på, säger Ann-Christine Pettersson, inspektör vid Ivo.

Avgiften ska motsvara besparing

En kommun ska inte kunna spara pengar genom att låta bli att tillhandahålla utlovade insatser åt funktionsnedsatta. Därför ska straffavgiftens storlek utgå från bland annat hur stor besparing kommunen gjort på att inte ta fram den aktuella insatsen. Även hur lång tid den enskilde fått vänta påverkar avgiften. Avgiften kan variera mellan 10 000 och en miljon kronor. Bestämmelserna finns i socialtjänstlagen och i lag om stöd och service till vissa funktionsnedsatta. Målen prövas i förvaltningsrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om