Uppsala satsar på nya elitklasser

Nästa år startar fyra spets­utbildningar på gymnasiet i Uppsala. Det är dags att stödja elever som är duktiga i teoretiska ämnen och inte bara satsa på elitklasser i musik och idrott, tycker gymnasiepolitikern Mohamad Hassan.

Mohamad Hassan

Mohamad Hassan

Foto:

Uppsala2008-10-14 05:00
Niondeklassare som är sugna på att fördjupa sig i språk, matematik, bioteknik, kemi eller biologi kan till hösten 2009 söka sig till Uppsalas fyra nya spetsutbildningar på gymnasiet. Då startar nämligen ett försök där eleverna ska kunna ta högskolepoäng redan innan de börjat på universitetet.

- Hittills har vi satsat på de studiesvaga eleverna och vi har missat de studiemotiverade. Det har inte varit okej att vara elitstudent i teoretiska ämnen. Men det finns gott om elever som behöver mer stimulans. Det här är ett sätt, säger Mohamad Hassan (fp), som är ordförande i kommunens utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd.
Vid nämndens möte på onsdag fattas beslut om att låta Katedralskolan, Lundellska skolan och Rosendalsgymnasiet starta spetsutbildningar i ett antal teoretiska ämnen.

Samtidigt drar staten i gång ett försök med gymnasiala spetsutbildningar på 20 skolor i landet. Uppsala vill försöka bli en av försöksorterna. Uttas man till försöket blir spetsutbildningarna i Uppsala öppna att söka för elever från hela landet.
- Men får vi inte vara med i försöket så kör vi ändå. Det blir ett sätt att lyfta kvaliteten på de kommunala gymnasierna och stärka dem i konkurrensen mot friskolorna, säger Mohamad Hassan.

På Lundellska skolan i Uppsala ska en utbildning i matematik och fysik startas.
Eleverna i årskurs tre har redan tidigare haft möjlighet att läsa en högskolekurs i matematik, men nu får de chansen att ta upp till drygt 20 högskolepoäng. Poäng som de sedan kan tillgodoräkna sig om de börjar studera på universitetet.
- Under många år har man satsat på spetsutbildningar inom till exempel musik och idrott, men inte inom naturvetenskap. Det finns ju elever som är intresserade av det också, säger Stefan Nyhem, som är programrektor på Lundells­ka skolan.

Utbildningen i matematik och fysik på Lundellska sker i samarbete med matematiska institutionen och institutionen för fysik och materialvetenskap vid Uppsala universitet.
- Det passar bra eftersom vi ligger på förmånligt avstånd till Ångströmlaboratoriet. Det är bara fem minuters väg och där kommer eleverna att läsa en del kurser med föreläsare från universitet. De kan förvänta sig en hel del utmaningar, säger Stefan Nyhem.
Vid årets slut får Uppsala reda på om någon av kommunens skolor valts ut för att ingå i statens försök med spetsutbildningar.

Statligt försök med 20 skolor i landet
I höst startar ett statligt försök med spetsutbildningar på gymnasiet. Alla skolor som vill kan ansöka om att få delta, men bara 20 skolor väljs ut. Till dem är det sedan riksintag som gäller, det vill säga att elever från hela landet kan söka utbildningen. Kravet som staten ställer är att skolorna har ett samarbete med ett universitet eller en högskola.
Uppsala ska ansöka om att få vara med i statens försök. Men även om man inte väljs ut ska kommunen satsa på spetsutbildningar på tre kommunala gymnasieskolor: En utbildning i matematik och fysik på Lundellska skolan, en i kemi och biologi på Rosendalsgymnasiet och två utbildningar på Katedralskolan, en i språk och en i bioteknik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om