Uppsala satsar på trygghetsbostäder

Kommunens trygghetsbostäder för 70-åringar och äldre räcker inte till. Omkring 300 Uppsalabor står i kö och väntetiden beräknas till uppemot två år. Nu siktar äldrenämnden på ännu fler trygghetsbostäder under kommande år.

Uppsala2010-10-01 12:46

Trygghetsbostäderna väntas bli allt fler under kommande år. Men i dagsläget får den som står i kö till ett kommunalt boende vänta i ett till två år.
– 300 personer är ingen anmärkningsvärd siffra, men det visar att det finns ett behov. Det är ju äldrenämndens inriktning att personer ska kunna bo kvar i ett ordinarie boende i större utsträckning, säger Kjell Holm som är planeringschef på äldrekontoret i Uppsala kommun.

Äldrenämnden ska i november anta en långsiktig boendeplan där inriktningen är att skapa fler trygghetsbostäder. Kjell Holm anser dock att initiativet till fler boenden måste komma från den privata marknaden.
– Från äldrenämnden måste vi vara tydliga med att vi avser att subventionera de fastighetsbolag som tillhandahåller trygghetsbostäder.

Uppsala kommun har cirka 200 kommunalt ägda trygghetsbostäder. Kön till dessa administreras av Riksbyggen och det är där som drygt 300 personer står i kö i dag.
– Det är många som köar, samtidigt är det många som tackar nej vid visningar. Som det har varit nu under våren så ser det bra ut, säger Christina Lundevall på Riksbyggen.

Förutom den kö som Riksbyggen administrerar finns det cirka 100 trygghetsbostäder inom Uppsalahem. Till dessa finns det ingen permanent kö, i stället bildas en kö när det blir en trygghetsbostad ledig och folk anmäler sitt intresse. Lars Gunnar Karlsson (M), ordförande i fastighetsnämnden, är övertygad om att det behövs fler trygghetsbostäder framöver. Han tror att betydligt fler skulle ställa sig i kö om de visste att det fanns en större omsättning på bostäderna.
– Målsättningen från vår sida är att både skapa mark och att byggföretagen visar intresse.

Kommunens trygghetsboenden finns vid Nyby servicehus, Örnen på Vretgränd i centrum, Snickargården på Snickargatan i Sala backe och Orstenen på Granitvägen i Eriksberg. Enligt Christina Lundevall är det inte centrum som lockar 70-plussarna.
– Nyby servicehus är det mest efterfrågade. De har så mycket aktiviteter där och där finns en gemensam matsal också.
En annan orsak kan vara att Nybylägenheterna är de billigaste. Det är också det största området med trygghetsboenden: kommunen äger 65 lägenheter med 2-3 rum och kök.

Uppsalahem har sina trygghetsbostäder fördelade på två adresser: Dalgatan i Luthagen och Fyrislundsgatan i Årsta.

Fakta

Trygghetsbostäder har kommit till genom ett politiskt beslut och har ersatt så kallade seniorbostäder. Trygghetsbostäderna riktar sig till personer som fyllt 70 år och har behov av en lägenhet med bra tillgänglighet. Äldrenämnden antog i november 2009 kriterier som bland annat säger att det vid ett trygghetsboende ska finnas tillgång till gemensamhetslokaler och en värd eller värdinna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om