Uppsala ska bli fredsstaden

Uppsala uppmärksammar 50-årsminnet av Dag Hammarskjölds död under 2011. Med en rad aktiviteter ska Uppsala etablera sig som fredsstaden de kommande åren.

Foto: Scanpix

Uppsala2011-03-09 21:45

Fredsstaden Uppsala är ett steg i att bygga stadens varumärke. Tidigare har Uppsala lanserats som idrottsstaden och kulturstaden. Fram till år 2014 ska fokus ligga på freden.
– Då är det 200 år sedan Sverige var i krig. Vi har haft 200 år av fred och Uppsala har en fredstradition, bland annat genom Dag Hammarskjölds fredsarbete, säger Jesper Magnusson som är projektledare för Fredsstaden Uppsala.
Förutom Dag Hammarskjöld finns Institutionen för freds- och konfliktforskning på Uppsala universitet och landets enda fredsmuseum. Flera av Nobels fredspristagare har anknytning till Uppsala.
– Vi smygstartade med att lansera Fredsstaden Uppsala redan förra året genom att uppmärksamma förintelsens minnesdag, FN-dagen och Hiroshimadagen. Vi vill vänja Uppsalaborna och få dem att känna sig stolta över den här traditionen, säger Jesper Magnusson.

En rad andra aktiviteter planeras under året till minnet av Dag Hammarsköld. Bland annat ett rollspel om FN, skyltar, utställningar och pilgrimsvandringar, en minnesgudstjänst och en helt ny utställning om Hammarskjöld på Fredsmuseum.
– I projektet ingår även Uppsala kosntmuseums planer på att inrätta ett meditationsrum på Uppsala slott precis som Dag Hammarsköld gjorde i FN huset i New York. Syftet var att alla oavsett religion skulle kunna gå dit och be, känna andlighet eller meditera. Vårt rum ska illustrera hans humanism och tanken att andlighet är viktigt oavsett religiös form, säger Jesper Magnusson.
Fredsprojektet ingår i Uppsala kommuns satsning, Kultur för utveckling som drivs av kommunledningskontoret i samarbete med kulturkontoret. 

Uppsala viktigt för Hammarskjöld

I år är det 50 år sedan Dag Hammarskjöld, FN:s generalsekreterare, omkom i en flygolycka i Zambia i Afrika. Dag Hammarskjöld utvecklade FN:s internationella fredsarbete och tilldelades postumt Nobels fredspris 1961. I Uppsala odlade han sitt intresse för frågor kring moral, etik, tro och vetande. Han växte upp på Uppsala slott och studerade på Katedralskolan och vid Uppsala universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om