Satsningen ska leda till att kommunerna säkerställer jämställda välfärdstjänster för kvinnor och män, flickor och pojkar. Det första mötet ska ske redan på onsdag den här veckan.
– Vi kommer att titta speciellt på hur man styr och leder jämställdhetsarbetet och stödja Botkyrka och Västerås i hur de kan utveckla sitt arbete med jämställdhet, säger Kristina Eriksson, som leder mentorsprojektet vid Uppsala kommun.
Uppsala fick samma sorts mentorshjälp förra året av Örebro kommun. Då träffades politiker, personer från förvaltningsledningen och strateger för att diskutera jämställhetsarbete.
– Vi kunde utbyta erfarenheter med människor med samma funktion i de deltagande kommunerna. Det gav ett bra stöd i det fortsatta förändringsarbetet, säger Kristina Eriksson.
Vad ledde det konkret till?
– Bland annat var det givande att se hur andra kommuner arbetar med analys och uppföljning av resultaten som ett verktyg för att åstadkomma en förbättrad verksamhet, säger Kristina Eriksson.
Kommunalrådet Mohamad Hassan (L) ser fram emot arbetet.
– Flickor och pojkar, kvinnor och män ska alla ha jämlika möjligheter att använda sig av en kommuns gemensamma resurser. Genusmedvetenhet är avgörande för ett mer jämställt samhälle, säger han.
Mentorsverksamheten startade 2016 av intresseorganisationen, Sveriges kommuner och landsting, SKL för att förbättra olika områden inom kommunernas verksamhet.