Uppsala stärks efter fackfusion

Sammanslagningen görs för att öka förbundens effektivitet och slagkraft samt ge medlemmarna bättre regional service. Arbetet kan dessutom renodlas. Dagens tjänstesektor har utvecklats så att det ibland är svårt att avgöra om en medlem ska tillhöra HTF eller Sif.

Uppsala2007-08-31 00:01
- Då är det bättre att gå samman i ett storförbund som vänder sig till hela tjänstesektorn, säger Gunvor Andersson Storck som i dag är chef för Sifs region Gävleborg/Uppland.

Vinnare på det är främst HTF:s medlemmar som inte har något lokalkontor i Uppland. De tvingas vända sig till Västerås där dagens regionkontor ligger. I och med sammanslagningen kommer Unionen att förstärka Sifs Uppsalakontor så att det klarar att ta emot samtliga nya medlemmar.
- Sju personer jobbar där i dag. När nu antalet medlemmar ökar från 8000 till runt 12 000 så måste vi bli fler för att kunna ge en bra service, säger Gunvor Andersson Storck.
Unionen blir verklighet den första januari nästa år under förutsättning att förbundens kongresser säger ja till sammangåendet. Det sker i oktober.

Unionen kommer då att ha medlemskontor på 24 platser i landet, fler än Sif och HTF har nu.
- Sammanslagningen ger också möjligheter att öppna fler där vi inte alls finns i dag, säger Gunvor Andersson Storck.
Hur stora rationaliseringsvinster förbunden kommer att göra på sammanslagningen är inte klart.
- Det har vi inte räknat på ännu. Det är inte i första hand därför som Unionen bildats, säger Gunvor Andersson Storck.
FAKTA
Unionen blir Sveriges näst största fackförbund med cirka 500 000 medlemmar och 45 000 förtroendevalda på 66 000 privata arbetsplatser. Nuvarande ordförande för Sif, Mari-Ann Krantz, föreslås som förbundsordförande fram till den ordinarie kongressen i oktober. HTF:s ordförande Bengt Olsson blir vice ordförande.
TT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om