Uppsala trappar upp klimatmålen

Uppsala har fått nya, tuffare klimatmål. Under måndagskvällen klubbade fullmäktige igenom de skärpta visionerna.

Ivrig. - Det har alltid sagts att någon annan får besluta om klimatmålen någon annan gång. Men nu är det bråttom att skärpa ambitionerna, sa Maria Gardfjell (MP).

Ivrig. - Det har alltid sagts att någon annan får besluta om klimatmålen någon annan gång. Men nu är det bråttom att skärpa ambitionerna, sa Maria Gardfjell (MP).

Foto: Pär Fredin

Uppsala2015-12-07 17:05

Sedan 1990 har Uppsalabornas utsläpp av växthusgaser minskat med 34 procent räknat per invånare, från 9 till 6 ton per person. Men utsläppen ska ner långt mer än så vill kommunen. Målet är att det ska handla om så lite som 500 kilo växthusgaser per capita år 2050, något som kommunen fastställde för flera år sedan.

Bland de nya klimatmål som kommunfullmäktige antog under måndagen är att Uppsala ska vara fossilfritt senast år 2030. Det innebär bland annat att utsläppen av växthusgaser från energianvändning, transporter och arbetsmaskiner inom kommunen vid den tidpunkten ska vara "nära noll" och baseras på förnyelsebara energikällor.

Senast år 2050 ska Uppsala vara klimatpositivt, det vill säga binda mer koldioxid från atmosfären än vad som släpps ut. Ett sätt kan vara att bygga fler bostäder av trä.

Under måndagens fullmäktigedebatt framhöll flera talare från Alliansen att Uppsala redan har högt ställda miljömål. Några av de borgerliga debattörerna uppmanade de rödgröna att avvakta vilka överenskommelser som kommer ut av det pågående klimatmötet i Paris innan kommunen går vidare med fler miljömål.

– Gör om, gör rätt! Uppsala ska vara ledande i klimatarbetet men de mål vi har är bara ett och ett halvt år gamla. Klimatmålen ska vara tuffa men de ska också vara möjliga att nå. Invänta Paris, förankra inom klimatprotokollet och till den tekniska utveckling som sker och anpassa målen kopplade till det, sa Stefan Hanna (C).

Men Maria Gardfjell (MP) hade invändningar.

– Det är bråttom att agera i klimatfrågan. Vi kan inte vänta på Paris, det här är ett inspel till Paris. Uppsalas miljömål för 2020 ligger fast, sedan måste vi ta fram skarpare, långsiktiga mål, sa hon.

Ett problem i klimatarbetet är att andelen plastprodukter i avfallet har ökat med 40 procent på 25 år. Den minskning av utsläppen som skett lokalt äts även upp av allt fler långväga semesterresor med framför allt flyg. Sedan 1990 har utsläppen från den typen av transporter ökat med nära 100 procent.

Även andra slags resor togs upp i fullmäktige. Therez Olsson (M) begärde att få veta exakt vilka av Uppsalabornas bussturer och andra resor som ska ställas in för att målet om fossilfria transporter senast 2030 ska uppnås.

– Vems resa ska få stryka på foten? Är det arbetsresor eller semesterresor? Det förslag som de rödgröna lagt fram är inte seriöst, fokusera istället på de ambitiösa mål som vi inom Alliansen redan har ställt upp.

Något svar om vilka resor som inte ska få genomföras fick hon dock aldrig.

Trots att debatten till stor del handlade om lokalt miljöarbete blev det tydligt hur global klimatfrågan är.

– Jag har inte varit särskilt aktiv i miljödebatten men med tiden har jag blivit alltmer övertygad om att vi måste jobba med de här frågorna. Jag tror att kriget i Syrien till stor del handlar om olja och vill man ha fred så ska man yrka bifall till förslaget, uppmanade Mohamad Hassan (L).

Urban Wästljung (L) drog paralleller mellan klimatfrågan och andra världskriget.

– Demokratin vann mot nazismen och nu står demokratin inför ett nytt hot. De flyktingströmmar vi ser i Västeuropa kan vara en västanfläkt jämfört med de klimatflyktingar som kan komma i framtiden.

Efter omröstning antogs den nya klimatmålen. Dessutom sa fullmäktige ja till tilläggsförslaget att kommunen ska ta fram en färdplan för klimatarbetet gällande åren 2030-2070.

Fakta Kommunens nya klimatmål

Fossilfritt Uppsala 2030: Utsläppen från energianvändning, transporter och arbetsmaskiner inom Uppsala kommun ska senast år 2030 vara nära noll.

Senast år 2040 ska kommunens samlade utsläpp vara nära noll ­– det motsvarar en minskning med cirka 90 procent.

Uppsala ska vara klimatpositivt år 2050: De samlade utsläppen ska då ha minskat med mer än 100 procent.

Utsläppen från samtliga utsläppskällor ska senast år 2070 ha minskat med motsvarande cirka 110 procent.

Alla mål är i jämförelse mot år 1990.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om