Den 18 september bär det av mot Caatinga i östra Brasilien. Gottsundabon Jonatan Borling ska under oktober arbeta med att sätta sändare på jaguarer och pumor i området. Sedan kommer han att studera insamlad data för att se vad de jagar och i synnerhet titta på under vilka förhållanden de ger sig på tamdjur.
– Caatinga är den fattigaste regionen i hela Brasilien och boskapen betyder väldigt mycket för lokalbefolkningen. Därför händer det att jaguarer och pumor skjuts, förgiftas eller fastnar i fällor som lokalbefolkning placerat ut. Förhoppningen är att jag ska kunna komma med rekommendationer till lokalbefolkningen om hur de bäst skyddar sina tamdjur. Det blir en "win-win-situation" eftersom tamdjuren kan undgå att bli uppätna och rovdjuren slipper skadas av lokalbefolkningen, säger han.
Projektet görs tillsammans med den brasilianska organisationen "Jaguarens vänner". Studien pågår till mitten av december och görs vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Jonatan Borling har tidigare arbetat med lodjur och varg i Sverige, med snöleopard på djurpark och svartfotad katt i Sydafrika.
Varför har du fokuserat så mycket på just kattdjur?
– De är vackra och fascinerande. Sedan är det något med deras självständighet som gör dem väldigt intressanta. Dessutom är kattdjuren, eller topprovdjuren, väldigt viktiga för hela ekosystemet. Om de försvinner så rubbas hela ekosystemet.
Känns det inte lite läskigt, jaguarer är väl ändå farliga?
– Det händer väldigt sällan att jaguarer attackerar människor. Jag är mer orolig för själva fältarbetet som kommer göras mitt ute i en bergig halvöken. Där finns det giftiga kaktusar och ormar och det finns ingen mobiltäckning, säger han och skrattar.