På 1990-talet startade affärsmannen ett framgångrikt bolag som idag omsätter miljardbelopp och har över tusen anställda. Han kom senare att sälja andelarna i företaget för att i stället ägna sig åt investeringar via sina andra bolag som är registrerade i bland annat Luxemburg, Cypern och Panama.
I sin deklaration för år 2007 har han redovisat försäljningar av optioner för en miljon kronor. Men i dokument som Skatteverket kom över framgick att affärsmannen instruerat sin bank, BNP Paribas, att betala ut två miljoner kronor till sitt privata konto, pengar som gällde optionsförsäljningen.
Mannen hade med andra ord skrivit i sin självdeklaration att optionsaffären uppgått till en miljon kronor när det egentligen handlade om två miljoner. I en inlaga till Skatteverket har mannen uppgett att "det är beklagligt att detta fel uppkommit" och att han utreder hur det gått till.
Men den aktuella Uppsalabon har varit inblandad i en betydligt större affär med påståenden om felaktiga uppgifter. Det ärendet ledde till att förvaltningsrätten i Uppsala nyligen slog fast att affärsmannens beskattningsbara inkomst ska höjas med 47 miljoner kronor.
Enligt domstolen har han mottagit en förtäckt utdelning på 6,5 miljoner dollar från ett av sina utlandsregistrerade bolag.
Ett par bolag som affärsmannen enligt Skatteverket kontrollerar påstås under 2006 ha sålt aktier mellan varann till överpriser. Pengarna från aktieförsäljningen hamnade slutligen hos honom.
Enligt de avtal som upprättats mellan mannens bolag har aktierna sålts för 0,65 dollar styck men Skatteverket hävdar att den korrekta aktiekursen endast var 0,13 dollar. I och med att aktierna sålts till ett för högt värde har mannen kunnat ta ut mer pengar ur sina bolag än vad som annars varit möjligt, påstår Skatteverket.
Affärsmannen hävdar att Skatteverket har beräknat aktiekursen helt fel och för att styrka detta har han bland annat hänvisat till ett intyg. Men intyget har skrivits av en affärspartner till honom och Skatteverket menar att det därför saknar värde.
Förvaltningsrätten bedömer att aktieförsäljningen skett till överpris och att den "inte har varit affärsmässigt motiverad".
Domstolen noterar bland annat att det bokförda värdet på aktierna kraftigt skrevs ner i det köpande bolaget dagen efter affären.
Förutom upptaxeringen drabbas affärsmannen av ett skattetillägg på 10,8 miljoner kronor samt ett räntekrav på drygt 3 miljoner.