"Uppsalaborna lider av lillebrorskomplex"

Peter Egardt har gjort en rad kontroversiella uttalanden om länets framtid och om enskilda byggprojekt. I valet mellan länsambassadör och myndighetschef hamnar myndighetsrollen i bakvagnen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2011-02-06 13:03

Du har varit Uppsala läns landshövding i snart ett år. Hur är din uppfattning om invånarna?
– Positiv. Men jag har märkt en tråkig tendens. Uppsalaborna lider av lillebrorskomplex och vågar inte räta på ryggen. Uppsala är inte alltid i underläge gentemot Stockholm. Vi har storstadens alla fördelar men inte dess nackdelar. Klondike ligger i Uppsala.

Hur har din bild av Uppsala förändrats?
– Den har blivit ännu bättre. Uppsala har en enorm potential. Det är landets fjärde stad, men enligt alla internationella konventioner är det Sveriges enda storstad.

Hur menar du då?
– Uppsala-Stockholmsregionen är en enda stad, som kommer att växa med 800 000 invånare de närmaste 20 åren. Alla de människorna kan förstås inte, och kommer heller inte att vilja, bo i Stockholms innerstad. Det ökar pressen på Uppsala på många sätt. Vi behöver väldigt många fler bostäder. Vi har inte en fungerande bostadsmarknad i dag.

Vilka utmaningar ser du för Uppsala län?
– Vi behöver bättre infrastruktur, bland annat fyra tågspår mellan Stockholm och Uppsala, och det beslutet borde redan ha fattats, men det finns inte ens på planeringsstadiet. Pendeltågstunneln som blir klar år 2017 och förbifartsleden runt Stockholm kommer att göra det enklare att ta sig till och från Uppsala, men det räcker inte. En cityflygplats kommer att öka Uppsalas konkurrenskraft vilket kommer att locka nya företag hit. Nya arenor kommer att öka attraktionskraften.

Du vill att Uppsala och Stockholm ska närma sig varandra. På vilket sätt kan du i din roll som landshövding i Uppsala län påverka detta?
– Tja, jag kan väl avslöja att jag nyligen har varit på ett hemligt möte med min kollega i Stockholm och ledande politiker från såväl Uppsala som Stockholm i syfte att få ett närmare samarbete mellan städerna.

Vad ledde mötet fram till?
– Att vi kommer att få ett närmare samarbete med Stockholm.

Du har sagt att det inte spelar Uppsalaborna någon roll om de får vård på Danderyds sjukhus eller Akademiska sjukhuset. Jag tror inte alla Uppsalabor håller med om det. Vill du se ett större samarbete mellan landstingen också?
– Det är möjligt att alla inte håller med mig, men jag är övertygad om att fria val i vården är bra. Patienterna ska få välja var de får sin vård. Landstingen sitter fast i ett sovjetiskt plantänkande. Jag tror att de administrativa gränserna mellan regionerna kommer att försvinna på sikt. Det är bra.

Du vurmar för en civil flygplats på Ärna, för nya arenor i Uppsala och för en planerad skidanläggning i Bålsta. Det här är frågor som har legat, ligger eller kommer att ligga på länsstyrelsens bord för avgörande. Ser du ingen konflikt mellan dina uttalanden och din roll som chef för länsstyrelsen?
– Den tudelade rollen som myndighetschef och regional utvecklare är inte alldeles enkel att hantera. Uppgiften att främja Uppsala läns utveckling väger ganska tungt. Man måste använda sunt förnuft. Jag tål inte träiga byråkrater som inte kan lyfta sig från lagens bokstav. Och det finns lagar och regler som jag inte är så förtjust i.

Kan du ge något exempel?
– Jag vet inte om jag borde svara på den frågan. Men ja, det finns delar av plan- och bygglagen och inom viltförvaltningen där jag väl undrar om de verkligen tänkt rätt.

Kan du ge något exempel?
– Tja, det som handlar om lodjur och vargar och sådant. Hm ... Så här kan jag säga: länsstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att hitta två områden i Uppsala län som är lämpliga för inplantering av varg.

Och det gillar inte du?
– Jag kommer naturligtvis att fullfölja uppdraget som en god statstjänsteman. Men jag kanske inte hittar några områden som är lämpliga för inplantering av varg i Uppsala län. Det är så många kriterier som ska uppfyllas.

Ser du inte att det finns en risk för att rättsäkerheten hotas om man inte följer lagen till bokstaven?
– Nej, absolut inte. Rättssäkerheten är A och O. Men man måste använda sunt förnuft och tolka avsikten med lagen.

En sista fråga. Det finns de som påstår är du Stockholmsfixerad. Stämmer det?
– Det är lite kul att du säger det, för det finns andra som påstår att jag är Uppsalafixerad numera. Men nej, jag är inte Stockholmsfixerad. Eller rättare sagt, om någon i Luleå tycker att man ska satsa resurserna på områden som har den minsta trafiken, i stället för på Sveriges ekonomiska motor Stockholm-Uppsala som har den största trafiken, ja då är jag väl Stockholmsfixerad.

Personfakta

Peter Egardt föddes 1949 i Lund. Han tillträdde som landshövding den 12 april 2010 och kommer närmast från Handelskammaren i Stockholm. Han är också ordförande i Försvarshögskolans styrelse, Rymdstyrelsen och Millesgården samt ledamot av riksbanksfullmäktige. Han har forskat i nordiska språk vid Lunds universitet. Från 1991 till 1994 var han statssekreterare hos statsminister Carl Bildt och innan dess kanslichef vid Moderaternas riksdagsgrupp i tio år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om