Amer Sarsour är poet och aktivist i Uppsala. Han var med på den sex dagar långa resan med "Marianne" från spanska Montril till italienska Palermo och arbetade som köksassistent ombord.
– Det var utmattande och samtidigt en fin känsla. Men det var väldigt varmt, säger han.
LÄS MER: Sex svenskar har förts till hamnstaden Ashdod av israelisk militär
"Marianne av Göteborg" är en gammal fiskebåt, tillverkad i Danmark på 70-talet. Och den kunde gunga en hel del ute på Medelhavet, berättar Amer Sarsour.
– Jag fick dansa salsa medan jag diskade, säger han med ett skratt.
Han ser allvarligt på att Israel bordade fartyget och hoppas att det är någonting som nu tas upp av politikerna i Visby under Almedalsveckan.
– Det är pirateri. De möter upp en båt med svensk flagg på internationellt vatten.
– Det här är en aktuell fråga, särskilt som Sverige nu har erkänt Palestina som stat. Det borde prioriteras mer, säger Amer Sarsour.
Farid Almasri är styrelsemedlem i Palestinska folkets förening i Uppsala och kommer från Gaza. Hans resa med skeppet tog slut i Montril i Spanien och han blir bestört när han hör vad som har hänt.
– Jag trodde på något sätt att vi skulle nå målet den här gången, säger Farid Almasri.
– Det är en jättehemsk humanitär situation i Gaza. De här människorna är instängda mellan Israel och Egypten. Havet är den enda vägen in eller ut, säger han.
Perhenric Lönnberg arbetade i maskinrummet på "Marianne". Även hans resa tog slut i Montril och han är tillbaks i Uppsala när UNT når honom. Han blev inte förvånad av måndagsmorgonens nyhet.
– Det är väntat att de blir bordade och det visar på att det finns en blockad mot Gaza.
– Skulle de släppa igenom oss och sedan stänga igen skulle det inte bli någon nyhet. Nu får det här uppmärksamhet, fortsätter han.
Stämningen var god på skeppet under den delen av resan som han var med på. Och han kan tänka sig att vara med nästa år igen.
– Det var bra stämning, bra folk. Alla hjälpte till efter egen förmåga, säger han.