Uppsalabudget ger överskott

Fortsatta strama tyglar gäller för Uppsala kommuns verksamhet 2005. Den rödgröna majoriteten räknar trots det med överskott i finanserna de närmaste åren, men inga löften finns om skattesänkning.

Kommunalråd på dagis. Stavros Giangozoglu (s) räknar med att barngrupperna ska kunna minskas på dagis nästa år. Hur långt pengarna i budgeten räcker visar sig först nästa höst.

Kommunalråd på dagis. Stavros Giangozoglu (s) räknar med att barngrupperna ska kunna minskas på dagis nästa år. Hur långt pengarna i budgeten räcker visar sig först nästa höst.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2004-04-22 13:09
Kommunalråden från de tre partierna i kommunledningen - s, v och mp - valde att presentera sitt budgetförslag för 2005 - 2008 på Karlavagnens förskola i Uppsala på torsdagen, komplett med lekande barn och dagisfröken på golvet framför politikerna. Möjligen var syftet att hitta ett nytt grepp för en återhållsam budget, med få nysatsningar.
Högst prioritet ges åt de tre mål som partierna ställde upp redan efter förra valet; minskade barngrupper i förskolan, bevarad lärartäthet i grund- och gymnasieskolan samt bättre miljö och i kommunen.

Klara mål
Kommunalrådet Lena Hartwig (s) karaktäriserade nästa års budget, som majoriteten kan rösta igenom i fullmäktige i slutet av maj, som fortsatt stram, utan utrymme för extravaganser men med tydliga målsättningar.
Budskapet till nämnderna är alltjämt att hålla sig inom budgetramarna och aktivt arbeta för att pressa kostnader. Fortsatta besparingar och personalminskningar kan inte uteslutas.
I siffror beräknar nästa års verksamhet landa på ett överskott på 86 miljoner kronor. Egentligen en alltför låg summa för en kommun av Uppsalas storlek, enligt finanskommunalrådet. Men redan året därpå är målet ett överskott på 137 miljoner kronor och sista året i planen, 2008, hela 237 miljoner kronor.
Överskotten kan vara ett sätt att bereda väg för en skattesänkning, lagom efter nästa val. Skatten i Uppsala höjdes i år med 50 öre. Lena Hartwig förklarade då att ambitionen var att sänka skatten, när ekonomin förbättrats. På torsdagen var hennes besked att en sänkning kan ske tidigast 2007, dock inte med hela 50-öringen på en gång.

Inga diskussioner
Men majoriteten är inte överens om när en sänkning kan ske. Vänsterpartiets Britt Löfgren utesluter att hennes parti går till val på en sänkning under nästa mandatperiod.
— Problemet är ju snarare att vi fortfarande inte har råd med viktig verksamhet, säger hon.
Enligt Britt Löfgren är det för tidigt att spekulera om eventuella stora överskott från 2007. Miljöpartiets Karin Fallgren säger att ambitionen är att sänka skatten, men att partiet inte diskuterat när det kan ske.
Budgeten bygger på kända prognoser om lägre skatteintäkter och ökade kostnader för Uppsala kommuns verksamhet. Det kompenseras delvis av det nya system för skatteutjämning mellan kommunerna, som väntas träda i kraft nästa år, samt ökade statliga bidrag i vårpropositionen. Nettokostnadsökningen nästa år beräknas bli 3,7 procent och därefter något lägre följande tre år.

Spolning av isbanor
Utrymmet för satsningar i kommunal verksamhet nästa år beräknas till 230 miljoner kronor, som efter kostnader för löneökningar och inflation minskar till 75 miljoner. Av dessa går absoluta merparten till kärnområdena skola, vård och omsorg. Nämnderna får ökade anslag på mellan 1,8 och 2,5 procent, vilket inte ens lär täcka lönekostnader och inflation.

Av budgeten och torsdagens presentation framgår bland annat följande förändringar och satsningar:
*Kommunen räknar med att börja förbereda resecentrum år 2006, trots att statens del i bygget skjutits till tidigast 2007. 80 miljoner kronor viks för att bland annat bygga nya Östra Stationsgatan.
* 30 miljoner avsätts 2007 och 2008 för driften av det nya konsert- och kongresshuset de första två åren. På sikt beräknas den årliga kostnaden sjunka. Snittkostnaden ska bli 20 miljoner kronor.
* Spolningen av isbanor återupptas delvis. De viktigaste natur- och parkisarna ska spolas av kommunen kommande vinter.
* 20 miljoner kronor avsätts till LSS-boenden för vuxna med funktionshinder. Fler korttidsplatser inrättas för att avlasta anhöriga.
* Två nya miljöinspektörer kan, som UNT rapporterade i går, anställas för att förbättra livsmedelskontrollen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om