Uppsalaekonom i härva med svarta löner

En civilekonom i Uppsala upptaxeras med en miljon kronor för svarta löner. Mannen har även dömts till fängelse i en härva med osanna fakturor.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2015-01-14 06:00

Civilekonomen har drivit en bokföringsbyrå i centrala Uppsala. 2011 startade han ett annat företag, Respons Jobb och Utbildningscenter AB, som skulle syssla med personaluthyrning.

Skatteverket misstänker att Respons i själva verket har ägnat sig åt att utfärda påhittade fakturor. Civilekonomens beskattningsbara inkomster höjs med en miljon kronor bland annat för de vinster han ska ha tagit ut svart under fakturahanteringen.

Mannen kommer att ställas inför rätta i Svea hovrätt i april för sin inblandning i fakturaärendet. När målet avgjordes i Stockholms tingsrätt 2013 dömdes civilekonomen till fängelse i ett år och åtta månader för grovt bokföringsbrott.

Enligt domstolen hade han låtit bokföra osanna fakturor på 3,7 miljoner kronor och underlåtit att bokföra inbetalningar på 8,6 miljoner. Med hjälp av de fejkade fakturorna ska bolag i bland annat byggbranschen ha kunnat ta ut svarta löner.

Civilekonomen har hållit fast vid att Respons arbetat med uthyrning av personal. Men tingsrätten noterar i domen att de ansvariga för företaget inte ens inför domstol kunnat beskriva vad deras uthyrda personal arbetat med och att den enda rimliga slutsatsen är att det rört sig om ekonomisk brottslighet.

Under rättegången berättade en före detta banktjänsteman att han sysslat med att skriva ut osanna fakturor i civilekonomens bolag. Banktjänstemannen uppgav att allt handlade om att få ut svarta pengar och att det var civilekonomen som i praktiken låg bakom verksamheten. Kort innan polisen slog till mot Respons lokaler i centrala Uppsala våren 2013 ska civilekonomen ha gett banktjänstemannen i uppdrag att elda upp bokföringen.

Härvan är mycket omfattande. Banktjänstemannen, som kom att ta över Respons, är i en annan del av brottmålet dömd för att ha hanterat osanna fakturor på 26 miljoner.

En del av skattemålet mot civilekonomen handlar om att han och en kompanjon låtit bygga varsin villa i utkanten av Uppsala. Skatteverkets utredning visar att de båda männen då anlitat vd:n för ett byggbolag i Uppsala som i ett annat sammanhang dömts till ett års fängelse för skattebrott på två miljoner kronor.

Turerna kring byggnationen av de två villorna innehåller ett virrvarr av fakturor för byggvaror som skickats till olika bolag. Bland annat har 1,5 miljoner kronor överförts till en person i Libanon men utan att någon import av byggvaror gått att spåra.

Skatteverkets slutsats är att civilekonomen och hans kompanjon byggt sina villor med svarta pengar och de har upptaxerats för beloppen.

Civilekonomen, som fått fem års näringsförbud, säger till UNT att han är oskyldig.

– Jag vill inte kommentera det här utan satsar på att driva processen i hovrätten.

En annan av dem som nu drabbas av efterräkningar i ärendet är en 47-årig Uppsalabo som krävs på 1,2 miljoner kronor av Skatteverket. Orsaken är mannen varit ledamot i ett byggbolag i Uppsala som figurerar i fakturahärvan.

Det byggbolag där 47-åringen förekommer ska ha hanterat påhittade fakturor för 3,7 miljoner. Men mannen hävdar att han inte har med bolaget att göra och att någon okänd person måste ha registrerat honom i styrelsen. Enligt 47-åringen har företaget i själva verket drivits av en annan Uppsalabo inom byggbranschen.

Men i december fastställde förvaltningsrätten i Uppsala att 47-åringen inte kunnat visa att han blivit felaktigt placerad i företaget och han ska därför stå för skatteskulden på 1,2 miljoner.

Illustration: riv ur UNT 12/1. Bildtext: I måndags berättade UNT att utländska medborgare ska ha köpt fejkade arbetstillstånd av civilekonomens företag för kunna komma till Sverige.

Sålde arbetsgivarintyg

Enligt Skatteverket har civilekonomens företag Respons Jobb & Utbildningscenter AB på falska grunder ordnat arbetstillstånd åt tre utländska personer. Utåt sett har företaget betalat ut löner till dem. Men Skatteverket skriver att lönerna inte gällt ersättning för utfört arbete. ”Det har istället rört sig om penningtransaktioner för att ge sken av arbete för att möjliggöra arbetstillstånd”, hävdar myndigheten. Exempelvis har en ”anställd” kvinna från Iran betalat in 162 000 kronor till företaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om