Experten om försvunna värmeböljan: "Inte förvånad"

Efter sommarens inledande värmebölja har temperaturerna sjunkit och regnet fallit. Spådomarna i media om en repris av extremsommaren 2018 tycks inte slå in – och får Uppsalaprofessorn att rynka på näsan.

Det ostadiga vädret med regn och sol om vartannat håller i sig.

Det ostadiga vädret med regn och sol om vartannat håller i sig.

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-07-30 11:00

– Jag såg också någon gång i media att de pratade om att det skulle bli hett som 2018. Jag fnös i mitt stilla sinne och tänkte att det har de ingen aning om, säger Hans Bergström, pensionerad forskare i meteorologi vid Uppsala universitet.

Det var i våras som långtidsprognoser för sommaren siade om en repris på de ovanligt varma sommardagarna 2018, men sådana prognoser har Hans Bergström svårt för.

– Jag tror inte riktigt på det där med långtidsprognoser, möjligen kan vi förutsäga en vecka framåt, men inte mer. Jag är inte förvånad över att det blev på det här sättet.

Hans Bergström berättar att lufttrycksläget 2018 gjorde att värme från Afrika kom längre upp över Central- och Nordeuropa än i år.

Sedan några veckor tillbaka ligger det ett stort lågtrycksområde över norra Europa som gör att värmen blockeras och stannar längre söderut på kontinenten. 

– Nu har vi haft mera väst- och sydvästvindar. Det kommer Atlantvindar istället, och de är inte så varma, säger Hans Bergström.

I juni verkade det ändå som att prognoserna om en 2018-sommar stämde när temperaturen var på runt 30 grader – men i juli kom helomvändningen.

Vad hände med värmeböljan?

– Det var ett högtryck som gav värmen i juni, som sedan har förskjutits söderut där det brukar vara. Nu är det lågtryck, så det har varit en ganska normal sommar, menar Hans Bergström.

Det som sticker ut i juli är regnmängden. 

undefined
Den största regnmängden för denna månad föll 2 juli, totalt 40 millimeter. På flera håll i Uppsala blev vägar översvämmade.

Fram till i fredags hade Uppsala fått 90 millimeter nederbörd.

– Det är 150 procent mot det normala, så det är större mängder än det brukar komma för månaden, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Hon förklarar att det är lågtrycket som orsakar det ostadiga vädret, som även ser ut att hålla i sig framöver.

– Nästa vecka kommer det att passera regn eller skurar i stort sett var och varannan dag, och i samband med det blir det blygsammare temperaturer på knappa 20 grader. 

undefined
Lisa Frost, meteorolog på SMHI, berättar att juli brukar vara en av de regnrikaste månaderna. I år har det varit ett extra regnigt juli.

Det handlar dock inte om helmulna dagar, utan det finns utrymme för solen att titta fram mellan skurarna.

Har ni sett några tecken på att det ska bli varmare?

– Vi ser bara tio dygn framåt, och i den perioden är det fortsatt lågtrycksbetonat. Men det är ganska normala temperaturer för årstiden, det vi hade i juni var mer extremt med sol och riktig torka, avslutar Lisa Frost. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!