Uppsalaföreningar får bidrag för jämställdhetsarbete

Jämställdhetsmyndigheten tilldelar två Uppsalabaserade föreningar ekonomiska bidrag för sina verksamheter. TRIS och RFSU Uppsala kommer att använda pengarna till att hjälpa hedersutsatta kvinnor och för att förebygga våld i ungas nära relationer.

Carmen Pocrnja, till vänster, är ordförande för RFSU Uppsala. Med på bild är Matilda Strömberg Djäken som företräder kansliet RFSU Uppsala.

Carmen Pocrnja, till vänster, är ordförande för RFSU Uppsala. Med på bild är Matilda Strömberg Djäken som företräder kansliet RFSU Uppsala.

Foto: Ida Lindhagen

Uppsala2019-07-03 17:12

Jämställdhetsmyndigheten arbetar sedan 1 januari 2018 för att säkerställa att jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag. De ska samverka med andra statliga myndigheter, kommuner, landsting, civilsamhället och näringslivet. I år delar myndigheten ut 10 miljoner kronor i statliga bidrag till projekt som bidrar till att förbättra jämställdheten. Detta skriver myndigheten på sin hemsida. I år fördelas bidraget främst mellan projekt med fokus på funktionsvariation och hedersrelaterat våld och förtryck.

En av de föreningar som sökt bidrag och fått det, är TRIS, Tjejers rätt i samhället. Den rikstäckande föreningen har sitt huvudkontor i Uppsala. TRIS tilldelas 1,1 miljoner kronor.

Vad ska ni använda pengarna till?

– Till ett projekt vi känt att det finns behov av, nämligen att stötta kvinnor som lever med skyddad identitet, berättar Talin Davidian, ordförande och verksam inom den akuta verksamheten.

Personerna TRIS projekt riktar sig till kan bland annat ha flytt undan hedersrelaterat våld eller förtryck.

– Många blir väldigt ensamma efter att ha lämnat en hederskultur. Det kan innebära stor fara att vända sig till någon som kan föra det vidare.

Projektet syftar därför till att finnas som stöd både vad gäller det praktiska och emotionella livet. Hur lever man ensam? Hur är man en god granne, hur betalar man fakturor – och hur bearbetar man sin sorg?

– Vi kommer att arbeta med informationsmaterial, samtalsgrupper och kommer även erbjuda individuella möten med oss från TRIS, berättar Talin Davidian.

Projektet kommer att inledas i augusti. Sedan tidigare har TRIS en jourtelefon dit individer som är utsatta för hedersnormer kan ringa för råd och stöd.

– Många kontaktar oss självmant, vi får många samtal dagligen. Men socialtjänsten kan också förmedla individer till oss.

Jourtelefonen håller semesterstängt i juli, men Talin Davidian säger att om någon ringer och behöver hjälp så försöker personalen ta hand om det ändå.

– Vi är kvinnorättsaktivister, vi kan inte säga nej.

Ytterligare en Uppsala-förening tilldelas bidrag från Jämställdhetsmyndigheten. RFSU Uppsala får 800 000 kronor, som ska användas i ett samarbete med organisationen MÄN Uppsala och studieförbundet Sensus Uppsala. Projektet ingår inte inom den särskilda inriktningen för årets bidrag från Jämställdhetsmyndigheten, utan ett av de övergripande delmålen för myndighetens arbete.

– Syftet med vårt projekt är att förebygga våld i ungas nära relationer och det övergripande målet är att skapa en mer jämställd sexuell och reproduktiv hälsa, säger RFSU Uppsalas ordförande Carmen Pocrnja.

Med start i höst och fram till nästa sommar kommer RFSU Uppsala att genomföra workshops med högstadie- och gymnasieelever.

– Där lyfter vi våld i ungas nära relationer, könsnormer, ömsesidighet, gränssättning och kommunikation. MÄN Uppsala träffar samma elevgrupper en vecka senare och fördjupar då ämnet utifrån sina perspektiv.

MÄN Uppsala är en ideell och feministisk organisation som arbetar för att engagera män mot mäns våld mot kvinnor. Tillsammans med dem ges RFSU Uppsala möjlighet att testa andra metoder än de samtal de vanligtvis leder med elevgrupper.

– Projektet kommer särskilt att genomföras i socioekonomiskt utsatta områden i Uppsala län. Bland andra Folkhälsomyndigheten lyfter socioekonomiskt utsatta levnadsförhållanden som en riskfaktor som kan kopplas till sexuellt risktagande, säger Carmen Pocrnja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om