Uppsalaföretag fick genombrott i rymden

Uppsalaföretaget ÅAC Microtec har fått sitt kommersiella genombrott - i rymden. Företagets mikrosystem cirkulerar nu i en satellit som sköts upp i Japan i fredags.

Uppsala2009-01-29 00:00
- Det är en otrolig känsla, som är svår att beskriva, säger Fredrik Bruhn, vd på ÅAC Microtec.
ÅAC Microtec, tidigare Ångström Aerospace, är ett avknoppningsföretag med 13 forskare och Uppsala universitet som delägare. Företaget knoppades av från universitetet 2005 för att kommersialiseras, och även om tillväxten har varit god har det kommersiella genombrottet saknats. Fram till nu.
- Våra orderböcker har aldrig sett bättre ut, men nu kan vi räkna med en ännu snabbare försäljningstakt. Vi kommer att behöva nyanställa under året, säger Fredrik Bruhn.

I och med raketuppskjutningen i förra veckan har företaget tagit klivet ut på världsmarknaden.
- Nu öppnas helt nya marknader inom bland annat telekom, industrirobotstyrning och elhybrida bilar.
- Rymdindustrin plågas av ett moment 22. Du får inte flyga med teknik som inte flugits förut, och det har vi precis brutit genom, säger Fredrik Bruhn.
Dessutom har företaget fått en stor kommersiell kund i Japan.
- Jag frågade det japanska företaget om de hade utrymme för skicka med vårt material för testning i satelliten och det visade sig att de hade plats för 200 gram. Det låter kanske inte mycket men det räcker gott och väl för våra mikrosystem.

Men de blev samtidigt så intresserade av vår produkt att de också bestämde sig för att använda den i satelliten. Vårt mikrosystem förser satelliten med all navigationsdata.
Den japanska satelliten ska mäta blixtfenomen i övre atmosfären för att skapa en modell för att förutse hur mycket ozon som bildas. Fredrik Bruhn följer satellitens färd via sin dator.
- Jag kan berätta att allt ser ut att fungera bra, just nu befinner den sig 680 kilometer över jordytan, den roterar runt sin egen axel med fyra grader per sekund och det är fem grader kallt inne i satelliten, säger han.

ÅAC Microtec producerar mikrosystem för rymdtillämpningar och har 20 anställda. Företaget omsatte förra året 21 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om