När världens toppolitiker med Barack Obama i spetsen samlades i Köpenhamn för ett år sedan kunde man inte samsas om någonting avgörande.
Sveriges miljöminister Andreas Carlgren sade vid en pressträff inför klimatmötet som nu pågår, att Kina och USA:s ovilja att kompromissa låste förhandlingarna, vilket också ledde till att de två största utsläppsländerna lyckades undvika att binda sig vid några åtgärder. Resultaten av Köpenhamn blev därför överenskommelser som inte var tvingande, och som enligt Andreas Carlgren har en alltför låg ambitionsnivå.
Nu när det är dags igen stannar världsledarna hemma och förväntningarna är kraftigt nedskruvade. Flera personer från Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU är på plats i mexikanska Cancún. Mattias Lundblad är utredare på SLU och deltar i den svenska regeringsdelegationen om cirka 30 personer som ska sköta förhandlingarna först på sakkunnignivå, och sedan på politisk nivå. UNT når honom i den tidiga mexikanska morgonen på väg med bussen till konferensområdet för första gången.
– Vi har betydligt mer försiktiga förhoppningar nu. Men vi hoppas nå ett bra utgångsläge inför klimatmötet i Sydafrika nästa år. Och ett hårt tryck inför behöver inte alltid vara gynnsamt för utgången av förhandlingarna, det kan vara precis tvärtom, säger Mattias Lundblad.
Han beskriver tiden efter Köpenhamn som en tid med baksmälla.
– Vi som sitter som experter inom universitetsvärlden och får uppdrag om utredningar märkte en klar sänkning av intensiteten i arbetet efteråt. Det var inte förrän i mars som vi var tillbaka i normal arbetstakt. Men jag misstänker att trycket höjs nu, säger han.
En annan av Uppsalaforskarna på plats är Ashok Swain, professor i freds- och konfliktkunskap och föreståndare för Centrum för hållbar utveckling vid Uppsala universitet. Även han talar om nedskruvade förväntningar, men håller med Mattias Lundblad om att det inte gör mötet i Mexiko mindre betydelsefullt.
– Att länder och experter samlas och diskuterar är mycket viktigt. Processen har ett stort värde i sig. Jag har inga höga förhoppningar om avgörande överenskommelser om minskningar av koldioxidutsläppen, men hoppas att det goda arbetet som ska leda till sådana åtaganden får en skjuts framåt, säger Ashok Swain.