Uppsalafödde journalisten kan vinna två tunga priser

Ekonomi. Bara ordet brukar vara en glädjedödare. Men ämnet är hett. Andreas Cervenka från Uppsala är bland de skickligaste i klassen på att skildra det. Nu kan han bland annat vinna Augustpriset för besväret.

Andreas Cervenka är född och uppvuxen i Uppsala, där han bland annat bott på Bandstolsvägen i Gottsunda och gått på Valsätraskolan.

Andreas Cervenka är född och uppvuxen i Uppsala, där han bland annat bott på Bandstolsvägen i Gottsunda och gått på Valsätraskolan.

Foto: Miriam Preis

Uppsala2022-11-17 12:00

Efter att ha spenderat två år i Silicon Valley, USA, upplevde Andreas Cervenka att Sverige utvecklas enormt ekonomiskt. Med utomstående ögon hade han dessutom fler perspektiv än bara det svenska att utgå ifrån.

I slutet av mars i år kom boken Girig-Sverige, en skildring av hur den ekonomiska utvecklingen eskalerat, och hur klassklyftorna tycks öka i det svenska samhället.

– Jag bodde i USA mellan 2017 och 2019. När jag kom hem till Sverige upplevde jag att den ekonomiska utvecklingen eskalerat. Det fanns så många miljardärer jag aldrig hört talas om, och det var så mycket fokus på börsen och aktier. Och då ville jag sammanfatta det i en bok. Jag upplevde att det fanns en efterfrågan på en bild av hur Sverige har blivit, säger Andreas Cervenka i en längre intervju med UNT.

Girig-Sverige syftar till att ge en uppdaterad bild av den ekonomiska utvecklingen i Sverige.
Girig-Sverige syftar till att ge en uppdaterad bild av den ekonomiska utvecklingen i Sverige.

En av de mest ögonbrynshöjande delarna i boken är en jämförelse mellan då och nu. Med en förmögenhet på 3,2 miljarder kunde byggmästarsonen Fredrik Lundberg från Östergötland år 1992 titulera sig Sveriges tredje rikaste person. Men i dag hade den summan inte ens räckt till en plats bland de 170 rikaste. Fredrik Lundbergs tillgångar uppgår knappt 30 år senare, enligt Andreas Cervenka, till drygt 100 miljarder kronor.

– Man kan säga att vi har en liten grupp med superrika, en grupp med väldigt rika, en övre medelklass och sen har vi också en stor grupp som halkat efter, säger Andreas Cervenka. 

Så när inflationen nu satt klorna i den svenska ekonomin är det inte börshajarna som får skrapa fickorna rena.

– Den här krisen som vi har nu slår absolut hårdast mot de fattiga, de som redan låg på marginalen har vått det ännu värre nu, säger Andreas Cervenka.

Andreas Cervenka är född och uppvuxen i Gottsunda. Intresset för ekonomijournalistik föddes slumpmässigt.

– Min bästa kompis flickvän var redaktör på en ekonomitidningen för studenter som hette Reversen, och hon ville att jag skulle börja jobba där. Hon är en karismatisk person, en sån man inte säger nej till när man får frågan. Och sen fick jag sommarjobb på Finanstidningen 1997, som då var en utmanare till Dagens Industri.

Cervenka bodde i Uppsala i 24 år, därefter har han bott på lite olika ställen i landet. Stockholm, USA och nu i Lund.

Vad har du för uppfattning av Uppsala i dag?

– En stad med både bra och dåliga sidor sen jag bodde där. En ökad kriminalitet vilket är negativt, men många nybyggen och staden växer.

Andreas Cervenka är född och uppvuxen i Uppsala, där han bland annat bott på Bandstolsvägen i Gottsunda och gått på Valsätraskolan.
Andreas Cervenka är född och uppvuxen i Uppsala, där han bland annat bott på Bandstolsvägen i Gottsunda och gått på Valsätraskolan.

Nittiotalskrisen är känd vid det här laget, men även tiden efter millennieskiftet har varit en gynnsam tid för den som vill skriva om ekonomi. Det, menar Andreas Cervenka, är en del av förklaringen till varför han blivit en framgångsrik ekonomijournalist.

– Det har varit tacksamt att det har varit en period när det hänt mycket i ekonomin. Internetbubblan kom i slutet av nittiotalet och sedan kom finanskrisen 2008 så det har varit väldigt spännande tider. 

För boken Girig-Sverige är han nominerad till Stora journalistpriset i kategorin årets röst – och till Augustpriset i kategorin årets fackbok.

– Båda nomineringarna var väldigt förvånande, men det är en stor ära. Det är jätteroligt att bli uppmärksammad och roligt att ekonomijournalistiken får lite extra uppmärksamhet.


Uppsalalfödde journalisten Andreas Cervenka kan prisas för sin bok Girig-Sverige.
Uppsalalfödde journalisten Andreas Cervenka kan prisas för sin bok Girig-Sverige.

Att inflationen breder ut sig över Sverige innebär mycket jobb för Andreas Cervenka, som förutom sitt författarskap just nu arbetar som skribent och krönikör på Aftonbladet. 

Finns det något positivt med inflationen?

– På många sätt är det en bra tillnyktring av ekonomin. Det är inte normalt att det knappt kostar pengar att låna, eller att bostadspriserna ska går upp med 15 procent på ett år som det gjorde under pandemin. Många unga människor har blivit lurade att det är enkelt att skaffa sig pengar och tillgångar.

Hur tror du att framtiden kommer se ut?

– Jag tror det kommer bli fortsatt ganska dramatiskt. De närmaste åren kommer nog bli ganska dramatiska ekonomiskt och då brukar det oftast bli stökigt politiskt också.

Din bok aspirerar ju på att framställa nån slags sanning gällande den ekonomiska utvecklingen i Sverige, och hur det påverkar såväl rika som fattiga. Vilka förhållanden kommer du själv från?

– Jag kommer själv från medelklassen. Min pappa kom från dåvarande Tjeckoslovakien till Sverige 1968, och han är forskare i dag. Min mamma har arbetat som kemist och bibliotekarie. Jag har också en äldre bror som är läkare.

Andreas Cervenka

Ålder: 48 år.

Bor: I hus i Lund.

Familj: Hustrun Johanna, två barn och katten Milou.

Gör: Jobbar som författare och skribent på Aftonbladet.

Aktuell som: Tvåfaldigt nominerad till tunga priser – Stora journalistpriset (delas ut den 17 november) och Augustpriset (pristagarna offentliggörs den 28 november) för sin bok Girig-Sverige. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!