På fredag klockan 15 blir det dans på nattklubben Birger Jarl, BJ. Att det dansas på BJ kan låta trivialt men är faktiskt en liten milstolpe. Till följd av de lättade restriktionerna är det nämligen första gången sedan mars 2020 som dans tillåts i lokalerna.
– Vi går från noll till hundra på en gång, säger Johan Lindh, delägare vid BJ.
Han har ingen aning om hur många festsugna som dyker upp men räknar med att det kan bli fullt, vilket skulle innebära runt 2 000 personer. Inne i BJ:s lokaler nedanför Slottet laddar man nu inför premiärkvällen. Hantverkare bygger om en bar, garderoben målas om och det fejas och putsas för fullt.
Johan Lindh är lättad över att den tunga filt som vilat över Uppsalas restaurangvärld i 18 månader nu lyfts bort. Samtidigt är det med viss bävan han inväntar den eventuella anstormningen.
– En stor del av de restauranganställda tvingades ju lämna branschen när allt stängde under pandemin. Vi har anställt många helt oerfarna och när vi hade möte i går förklarade jag att det kan bli trångt när vi öppnar nattklubben och att det kan bli en del fylla, säger Johan Lindh.
Inom Uppsalas krogbransch pågår en intensiv jakt på personal och konkurrensen om arbetskraften är hård. Situationen blir tydlig när UNT kliver in på Villa Romana vid Gamla Torget. I baren står krögaren Joshua Guven och lär purfärska servitrisen Rebecka Thieme vinserveringens grunder.
– Du ska hälla upp vinet till den här nivån i glaset, förklarar han.
Det är Rebecka Thiemes premiärdag på jobbet.
– Tidigare arbetade jag med ekonomi men ville testa något nytt. Snart ska jag servera för första gången, det ska bli spännande, säger hon.
Pamilla Armstrong, restaurangchef på Villa Romana, drar en djup suck när bristen på arbetskraft kommer på tal.
– Vi har varit underbemannade hela sommaren och skriker efter personal. Så är det vid restauranger inom hela Uppsala och även oerfarna personer får anställning.
– Har de två händer och två fötter får de jobba, inflikar Joshua Guven.
I och med att restriktionerna lättar på onsdag behöver restaurangbord inte längre stå med en meters mellanrum vilket innebär plats för fler gäster. Det blir även fritt fram med trängsel vid baren och regeln om högst åtta personer vid samma bord tas bort. Frågan är om folk kommer att flockas vid Uppsalas uteställen i helgen.
– Jag tror det blir kosläpp, säger George Karademir vid Magnussons på Östra Ågatan.
Han kopplar av med en kopp kaffe i restaurangen efter lunchruschen och verkar förväntansfull inför framtiden.
– Folk har sagt till mig: "På onsdag kan vi börja leva igen".
Men det visar sig att George Karademir har blandade känslor. Han befarar att smittan kan komma tillbaka i och med att så många, främst unga, fortfarande är ovaccinerade.
Även Magnus Björkegren, som äger nattklubben Flustret, har en avvaktande inställning.
– Det är skönt att det kommer energi i branschen men jag är inte säker på att det kommer att gå smärtfritt. Personalbristen och smittan kan ställa till det.
Flustret har varit igenbommat sedan mars 2020. Trots behovet av att öppna igen har Magnus Björkegren beslutat att Flustret ska starta med mindre arrangemang och det dröjer några veckor innan nattklubben drar igång på allvar.
Många krögare har en tuff tid bakom sig och ekonomin har tagit mycket stryk. Hikmet Isirgan på Unico vid Gågatan berättar att hans företag tappat totalt 8 miljoner kronor i omsättning under 2020 och 2021 jämfört med normala år. Staten har kompenserat en del men inte allt, uppger han.
När tror du att Uppsalas krogbransch är tillbaka på samma nivå som innan pandemin?
– Jag tror återhämtningen kommer att gå långsamt, för pandemin är inte över än. Det dröjer nog minst ett år innan det blir som förr, spår Hikmet Isirgan.
Regeln om att människor inte får röra sig fritt i lokalerna tas alltså bort från och med onsdagen. Stefan Wahlstrand på Plock vid Dragarbrunnsgatan påpekar att det gör arbetssituationen drägligare.
– Vi har varit tvungna att hela tiden säga åt folk att inte blanda sig med andra sällskap och att hålla avstånd i toakön. Vi har fått vara på gränsen till otrevliga och det slipper vi nu.
Stefan Wahlstrand passar upp det fåtal lunchgäster som kommit till Plock den här dagen. Han sammanfattar vad många krögare verkar känna:
– Det har varit en jättejobbig tid men nu känner jag stor lättnad.