I dag finns 394 restauranger och kaféer i Uppsala kommun, dÀribland fem krogar som kvalat in i krogguiden White guide.
Senaste tillskottet Àr innerstadskrogen Frenchi som slÄr upp sina portar i dag, fredag i RÄdhuset. Det Àr en pÄkostad satsning signerad Svenssons krogar med plats för 220 gÀster inne och 250 platser utomhus. Och sÄ sent som i förra veckan öppnade Sherlocks Black Brook, en ny kvarterskrog pÄ Anundsgatan i SvartbÀcken,
Den positiva trenden med fler restauranger och fler gÀster mÀrks i hela landet men Uppsala sticker ut, berÀttar Clara Nilsson pÄ bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita.
â Restaurangmarknaden vĂ€xer snabbare hĂ€r Ă€n i resten av landet. Vi har en stark och stabil tillvĂ€xt med flera restauranger som hĂ„ller en hög gastronomisk nivĂ„. Dessutom fortsĂ€tter kafĂ©trenden att utvecklas, sĂ€ger hon.
Siffror över restaurangnÀringens utveckling i Uppsala visar att marknaden vuxit med i snitt sju procent per Är frÄn 2002 fram till i dag. Under samma period hade hela riket en tillvÀxt pÄ 6,3 procent,
Det hÀr placerar Uppsala pÄ Ättonde plats nÀr det gÀller tillvÀxt mÀtt i omsÀttning under Ären 2002-2015. I fjol hade Uppsala klÀttrat till att bli den fjÀrde största restaurangkommunen, sett till hur mycket krogarna omsÀtter.
Ăven antalet restauranganstĂ€llda har fördubblats. Förra Ă„ret var 2 500 personer anstĂ€llda pĂ„ ett kafĂ© eller en restaurang, antingen som timanstĂ€lld inhoppare eller som fast anstĂ€lld.
â Uppsala har en ung befolkning och Ă€r en studentstad som gör att det finns mĂ„nga studenter som jobbar extra under studierna. Restaurangbranschen skapar mĂ„nga nya jobb, sĂ€rskilt för personer utan utbildning och erfarenhet. De kan fĂ„ sitt första jobb hĂ€r, sĂ€ger Clara Nilsson
Uppsalas krögare Àr dessutom duktiga pÄ att anstÀlla unga och utlandsfödda personer. Bland de 2 500 personer som har en anstÀllning Àr 35 procent under 25 Är. Fyra av tio Àr utlandsfödda.
Men bland arbetsgivarna finns farhÄgor kring vad som kommer att hÀnda första juni dÄ sÀnkta arbetsgivaravgifter slopas helt.
â En av förklaringarna till restaurangbranschens uppĂ„tgĂ„ende Ă€r att arbetsgivare vĂ„gat ta steget att anstĂ€lla personer under 26 Ă„r nĂ€r arbetsgivaravgifterna varit lĂ€gre. Om man ökar kostnaden för att anstĂ€lla, blir det svĂ„rare för arbetsgivarna att ta steget, sĂ€ger Clara Nilsson.
Att restaurangbranschen slÄr nya rekord Àr ett kvitto pÄ att Uppsala har förmÄgan att möta tillvÀxten pÄ ett bra sÀtt, menar Yvonne NÀsström, nÀringslivsdirektör i kommunen.
â I vĂ„r översiktsplan för Uppsalas framtid planerar vi för att vara en attraktiv kommun och dĂ„ Ă€r restaurangbranschen viktig. VĂ„r roll Ă€r att ge krögarna rĂ€tt förutsĂ€ttningar. NĂ€r vi planerar nya stadsdelar ser vi till exempel till att bottenvĂ„ningarna i fastigheterna viks för den hĂ€r typen av verksamhet, sĂ€ger Yvonne NĂ€sström.
Enligt henne har kommunen ocksÄ förbÀttrat sina processer nÀr det gÀller livsmedels- och serveringstillstÄnd, vilket underlÀttar för den som vill öppna en ny krog eller ett nytt kafé.
â Vi har Ă€ven ett tĂ€tt samarbete med föreningen Uppsala city dĂ€r företagen och fastighetsĂ€gare diskuterar hur stadskĂ€rnan ska utvecklas för att möta invĂ„narnas behov. I denna dialog har kommunen en viktig röst.