Uppsalaluften blir bättre

Satsningen på att klara miljökvalitetsnormerna på Kungsagatan i Uppsala har gett effekt. Luften har blivit bättre.

Luften på Kungsgatan är bättre nu.

Luften på Kungsgatan är bättre nu.

Foto: Christine Richter

Uppsala2017-04-06 10:30

Det skriver Uppsala kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. Enligt en ny rapport överskreds inte normerna för stora partiklar (PM10) och kvävedioxid (NO2).

Det finns miljökvalitetsnormer som gäller både års- och dygnsmedelvärden för stora och små partiklar. I pressmeddelandet framgår att årsmedelvärdena har sjunkit de senaste sex åren och närmar sig nu riktvärdena som är definierade i det nationella miljökvalitetsmålet Frisk luft

Den största utmaningen för Uppsala är att klara normerna för dygnsmedelvärdena, enligt pressmeddelandet. Men förra året klarades normerna för både dygns- och årsmedelvärdena.

– För bara några år sedan hotades Uppsala av böter för den dåliga luften på Kungsgatan. Nu har kommunens åtgärder med ökad cykling, framkomlighet för kollektivtrafik, dubbdäcksförbud och sopning gett goda resultat, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för trafik och miljö i pressmeddelandet.

LÄS MER: Bättre luft utan dubbdäck

LÄS MER: "Disa" håller Kungsgatan ren

Här kan du se kommunens mätningar

Allmänheten kan ta del av kommunens mätningar av luftkvaliteten på uppsala.se

Fakta

Normer och mål för god luftkvalitet syftar i första hand till att skydda människor mot negativa hälsoeffekter som luftvägssjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Miljökvalitetsnormer är nationella föreskrifter som baseras på direktiv, mål- och gränsvärden från EU. De ska säkerställa en lägsta nivå för skydd av hälsa och miljö och tillsammans med åtgärdsprogrammen styra i riktning mot miljökvalitetsmålen som enbart omfattar hälsobaserade nivåer.

Källa: Östra Sveriges luftvårdsförbund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om