Uppsalaoptiker i tre generationer

När Gösta Johansson steg in på Uppsala optiska 1942 visste han inte att yrkesbanan låg utstakad framför honom. Inte heller kunde han ana att hans både hans son och hans barnbarn i framtiden skulle gå samma väg.

Gösta Johansson började sin optikerkarriär 1942. Sonen Dennis och barnbarnet Andreas har gått i hans fotspår.
Dennis Johansson,Andreas Johansson

Gösta Johansson började sin optikerkarriär 1942. Sonen Dennis och barnbarnet Andreas har gått i hans fotspår. Dennis Johansson,Andreas Johansson

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2012-01-12 19:56

1942 klev Gösta Johansson in genom dörrarna till en optikverkstad på Botvidsgatan i Uppsala. Han sökte ett jobb och kom av en slump i kontakt med glasögontillverkaren Uppsala Optiska Industri.  70 år senare sitter han tillsammans med sin son och sitt barnbarn i en lägenhet två våningar ovanför lokalen där verkstaden låg.
– De höll till i källaren precis under oss. När firman flyttade1951 fick vi ta över en av deras företagslägenheter. Sedan dess har vi bott kvar, säger Gösta Johansson.
Genom lärlingsprogram och distanskurs via Hermods kom Gösta snabbt in i branschen. På den tiden var yrket hantverksbaserat och inslipning av glasen var ett arbete som kunde ta flera timmar. Skillnaden mot dagens modetrender med märken som Burberry, Björn Borg och Prada är milslång.
– I början var glasen nästan alltid runda och vi slipade dem för hand med hjälp av keramikskärvor. Först efter att kriget tog slut kom andra mer modeinriktade bågar. Jag minns att vi sålde lådvis av ett italienskt märke som hette Ratti, skrattar Gösta.

Bredvid honom sitter sonen Dennis Johansson. Under flera år drev han tillsammans med sin fru Bergkvist optik i Uppsala. Dennis vittnar också om branschens alla förändringar. Från att mest ha bestått av män med egna småbutiker är den i dag kvinnodominerad och styrs av storkedjor som Synoptik, Specsavers och Synsam. I samma veva som han började 1970 kom de allra första kontaktlinserna.
– Då hade man dem i flera år. I dag är det mest endagslinser. Det är tråkigt att det hantverksmässiga har försvunnit mer och mer. Samtidigt har utvecklingen med linser och progressiva glasögon gjort det enklare för kunderna, säger Dennis Johansson.

Den senaste generationen optiker i familjen Johansson är Andreas. Han kom in i yrket via en praktikplats på Rodenstock, företaget som under 90-talet köpte upp Uppsala Optiska där farfar Gösta arbetade. Man skulle kunna tro att han var trött på glasögon, men några tveksamheter kring att välja samma bana som farfar och pappa fanns faktiskt aldrig.
– Det blev som det blev mest av en slump. Jag ser det som en rolig grej i dag. Det kan ju inte vara speciellt vanligt att man har tre generationer optiker i samma familj, säger ha n.
Trots att alla tre har olika kunskaper och erfarenheter ångrar ingen sina val. Optiker har varit ett bra yrke.
Och om Andreas 1 årige son en dag väljer samma väg kommer ingen av dem protestera.
– Han måste få välja sin egen väg. Men jag skulle inte ha något emot det, säger Andreas Johansson.

anton.andersson@unt.se
Lång tid i branschen. Gösta Johansson (till vänster) inledde sin optikerkarriär 1942. Sonen Dennis och barnbarnet Andreas har gått i hans fotspår.Foto: Tomas Lundin
Personfakta
Tre generationer optiker
Namn: Gösta Johansson.
Ålder: 86 år.
Yrke: Pensionerad optiker.
Familj: Hustrun Ingrid Johansson, sonen Dennis och barnbarnen Sara och Andreas.
Intressen: Jakt, fiske och att sköta om fritidshusen.
Namn: Dennis Johansson.
Ålder: 58 år.
Yrke: Optiker på Synoptik i Läkarhuset på Kungsgatan.
Familj: Hustrun Suzanne Johansson, sonen Andreas och dottern Sara.
Intressen: Golf. ”Har 19,6 i handikapp”.

Namn: Andreas Johansson.
Ålder: 31 år.
Yrke: Optiker på Synoptik Drottninggatan.
Familj: Fästmön Hanna Velin och sonen Axel.
Intressen: Golf och familjen. Ska vara pappaledig i sex månader från och med 1 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om