Uppsalabon Martin Pettersson ansökte i somras om sin första vapenlicens efter att han hade tagit jägarexamen.
– Den 19 juni lämnade jag in ansökan hos Uppsalapolisen. Inklusive helgen tog det elva dagar innan jag fick den. Det har sina fördelar att bo i Uppsala län. På sociala medier läser jag ofta om frustrerade jägare som tvingas vänta i månader på beslut, säger Martin Pettersson.
I juni 2014 riktade justitieombudsmannen, JO, kritik, mot polismyndigheten i Stockholms, Västra Götalands, Hallands och Skåne län. Enligt JO uppfyllde inte handläggningstiderna i respektive län förvaltningslagens krav på snabb handläggning.
Enligt Rikspolisstyrelsen berodde handläggningstiderna på resursbrist och att många licensansökningar var ofullständigt ifyllda, vilket innebär extraarbete.
Efter kritiken kvarstår problemet på flera håll i landet. På jaktsidor på Facebook nämns därför Uppsalapolisens handläggningstider ofta som ett föredöme.
1 januari i år skedde en omorganisation som innebar att 21 polismyndigheter blev sju regioner. I september infördes region Mitt, det vill säga Uppsala, Gävleborgs och Västmanlands län, som blev en gemensam handläggning av licensansökningar.
Lena Hellström på Svante Nilssons vapen i Uppsala tror inte Uppsalas snabbhet är en slump.
– Vi är bortskämda med korta handläggningstider. Uppsalapolisen vill samarbeta med oss vapenhandlare och deras personal är intresserade av jakt och vapen. Vi har en väldigt bra dialog åt bägge håll. En gång om året blir vi vapenhandlare inbjudna till ett informationsmöte med polisen. Även efter att tillståndsenheten i Uppsala gick i hop med Gävleborg och Västmanland så är handläggningstiderna fortfarande korta här, säger Lena Hellström.
Hur pass korta?
–I Stockholm ligger nu handläggningstiden på mellan två och fyra veckor. I Västra Götaland har vi kollegor som fått vänta i sex månader. I Dalarna tar det i regel 12 veckor. I Uppsala är det drygt en vecka, säger hon.
David Johansson är chef för Förvaltningsrätt 2 mitt. Han är själv jägare.
– Vapenhandlarna och licensansökningarna är ett prioriterat område för oss. Vi har en bra dialog och vi eftersträvar att vår personal ska vara engagerade i ämnet. Om vår personal till exempel väljer att ta jägarexamen så är det bara positivt, säger han.
David Johansson och hans kollegor hanterar även ärenden när vapenlicenser återkallas.
Orsaken kan vara att personen i fråga är misstänks för brott eller att läkare har larmat om fysiskt eller psykisk ohälsa som gör det olämpligt att inneha vapen.
Men nya tider och lagändrtigar från EU kan innebära en ökad arbetsbörda för licenshanteringen.
Efter terrordåden i Paris, som utfördes med illegala automatvapen, lade EU-kommissionen fram ett förslag om nya, hårdare vapenlagar för Europas legala vapenägare.
Förslaget innebär bland annat förbud mot halvautomatiska gevär, förbud mot distanshandel med legala vapen samt att alla vapenlicenser för jakt ska förnyas vart femte år.
Hur skulle det påverka licenshanteringen i Uppsala?
– Det är oklart hur förslagen ska tolkas. Men blir förslaget om tidsbegränsade vapenlicenser verklighet så kommer det att innebära en ökad belastning och mycket mer arbete för våra handläggare, säger David Johansson.