Uppsalapolisen löser fler vardagsbrott

Uppsalapolisen har förbättrat sina arbetsmetoder och ligger nu etta i landet i kampen mot vardagsbrotten.

Mats Johansson vid Uppsalapolisens vägbrottsenhet vinkar in en bil.

Mats Johansson vid Uppsalapolisens vägbrottsenhet vinkar in en bil.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-10-31 06:00

För några år sedan tillhörde Uppsalapolisen bottenligan när det gällde andelen ärenden som redovisas till åklagare, det vill säga de fall då polisen anser sig ha bundit en gärningsman till brottet.

I dag ger statistiken en annan bild. Till och med september i år har polisen i Uppsala län redovisat 19 procent av alla mängdbrottsärenden till åklagare, vilket är den bästa siffran bland landets 21 polisdistrikt.

Erik konstaterade att det nu är ”all time high”´, står det i ett protokoll från ett chefsmöte vid Uppsalapolisen i höstas. Det var länspolismästaren Erik Steen som redovisade statistiken för den övriga polisledningen.

Den siffra på 19 procent som Erik Steen gladde sig åt handlar om vardagsbrottsligheten, de så kallade mängdbrotten, som svarar för nära 90 procent av alla anmälningar. De utgörs av bland annat stölder, våldsbrott, bedrägerier med mera.

Brottsstatistik är förrädisk materia men flera uppgifter tyder på att polisen i Uppsala län faktiskt lyckats höja sina resultat.

Uppsalapoliserna färdigställer 25 utredningar per årsarbetare vilket är drygt 50 procent mer än rikssnittet. Det skulle kunna tyda på att poliserna i Uppsala län jobbar snabbt fast slarvigt. Men andelen utredningar från Uppsalapolisen som leder till att en gärningsman döms ligger på exakt samma nivå som i resten av riket.

Ett område där polisen i Uppsala län har bra siffror är bostadsinbrotten.

Av de 395 bostadsinbrott som anmäldes till polisen mellan januari och september i år kunde en gärningsman bindas till brottet i 14 procent av fallen. 14 procent låter inte mycket men är ändå nästan tre gånger mer än vad polisen presterade i de sju län som Uppsala jämför sig med. I riket som helhet var det bara 3 procent av bostadsinbrotten som gick till åtal under 2013.

Roger Björklund, chef för Uppsalapolisens mängdbrottsenhet, säger att en rad faktorer ligger bakom siffrorna.

– Så fort som möjligt efter att ett brott inträffat börjar vi säkra spår, förhöra vittnen, knacka dörr och så vidare. Att agera snabbt betyder mycket för den kommande utredningen.

– Numera gör vi alltid tekniska undersökningar då det finns förutsättningar och det innebär att vi är ute på betydligt fler brottsplatser än tidigare. De som gör undersökningarna vet vad utredarna behöver för uppgifter. Dessutom har vi många erfarna utredare och de olika enheterna har utvecklat ett bra samarbete, uppger Roger Björklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om