Uppsalapolisen undviker pepparspray

Polisen i Uppsala län var långsammast av alla polismyndigheter i Sverige med att komma i gång med att använda pepparsprej som tjänstevapen. Förra året användes pepparsprej vid 14 ingripanden i länet, vilket är det lägsta i landet i förhållande till antal poliser.

Foto: Scanpix

Uppsala2007-07-24 23:00
Pepparsprej som hjälpmedel för poliser infördes i december 2004, och nu har Rikspolisstyrelsen gjort en utredning av hur de första åren med sprejen har fortlöpt. Vid granskningen har man fördjupat sig i hur sprejen har använts av polismyndigheterna i Västmanland och Skåne.
- I rapporten kommer vi fram till att det här är ett bra hjälpmedel och vi vill att poliser ska ha tillgång till pepparsprej, säger chefen för Uppsalapolisens rättsenhet Johan Sörensson som har deltagit i granskningsarbetet.

I Uppsala län har man dock varit sen med att komma i gång med användandet. Vid årsskiftet 2006-2007 hade 37 procent av poliserna i länet utbildats på att använda sprejen, vilket var klart lägst i landet. Följden av det är att sprejen endast använts vid 14 tillfällen under 2006, att jämföra med jämnstora Västmanlandspolisen som använt sprejen 92 gånger.
Johan Sörensson förklarar det fördröjda införandet i Uppsala med det utbildningsstopp som infördes 2005 sedan poliser som utsatts för sprejen i utbildningssyfte fått allergiska reaktioner.

- Vi var bland dem som höll fast längst vid utbildningsstoppet och sedan halkade utbildningen ned på prioriteringslistan. Så vi var väldigt sena, men nu börjar vi komma ikapp, säger han.
Även om Rikspolisstyrelsens granskningsgrupp konstaterar att pepparsprejen medför en minskad risk för poliser att skadas i arbetet så har man synpunkter på hur sprejen har använts i en del fall. Majoriteten av gångerna har sprejen använts på så nära håll att polismannen även hade nått personen med en batong.

- Och det är en skillnad från vad man sa från början. Då hette det att sprejen skulle användas när man inte nådde fram med batong. En annan sak vi kan se är att man ute i verkligheten har bagatelliserat riskerna med den här sprejen. Där har man varit otydlig från Rikspolisstyrelsens sida, säger Johan Sörensson.

Granskningsgruppen har nu lämnat flera förslag på hur föreskrifterna för sprejen ska ändras. Bland annat förslår man att pepparsprejen inte bör användas i fordon eller arrestlokal eller mot någon med handfängsel. Vidare vill man stärka kravet på att den som utsatts för sprejen snabbt ska saneras.
- Alla polismän är utrustade med våtservetter och det finns ögondusch i polisbilarna. Ett bra sätt är också att veva ned rutan när man kör därifrån med den gripne och låta luften blåsa in i bilen, säger Johan Sörensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om