Granskning blottar stora brister i Uppsalas äldreomsorg

För få sjuksköterskor, bristfälliga rutiner och hygienutbildningar. Det är några faktorer som bidrog till ett bitvis kaosartat läge i Uppsalas äldreomsorg under 2020. Det slås fast i en ny rapport.

I en extern granskning riktas nu skarp kritik på flera punkter mot hur pandemin hanterats i Uppsalas äldreomsorg. På bild Erik Pelling (S) och Eva Christiernin (S).

I en extern granskning riktas nu skarp kritik på flera punkter mot hur pandemin hanterats i Uppsalas äldreomsorg. På bild Erik Pelling (S) och Eva Christiernin (S).

Foto: UNT arkiv/TT

Uppsala2021-04-21 11:50

– Det är ingen hemlighet att pandemin tog oss lite på sängen. Vi fick ställa om väldigt mycket på kort tid och hitta lösningar under oklara förhållanden och stor tidspress. Den här rapporten är väldigt välkommen.

Det säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) om den externa granskning som presenterades under onsdagen. I rapporten har hanteringen av pandemin inom Uppsalas äldreomsorg utvärderats. Slutsatsen är tydlig: kommunen var inte rustad för att klara av den krissituation som uppstod.

I rapporten konstaterar Sweco att situationen bitvis var kaotisk inom Uppsalas äldreomsorg i början av pandemin. Bland annat slår man fast att äldreomsorgen är för slimmad, och att det helt enkelt inte funnits tillräckligt med resurser till hands. Man konstaterar också att bristen på sjuksköterskor varit påtaglig och att utbildningar i hygienrutiner inte fungerat. En konsekvens av att utbildningar i basal vårdhygien främst skett digitalt är att vårdpersonal med bristfällig svenska haft svårt att ta till sig informationen. Inledningsvis i pandemin fanns inte heller tillräckligt med skyddsutrustning.

En rad förslag på åtgärder presenteras i granskningen, bland annat att det behövs fler sjuksköterskor och att personal får tid för uppföljning.

Eva Christiernin (S), ordförande för äldrenämnden, beskriver rapporten som en viktig pusselbit för att stärka äldreomsorgen.

– Vi har årtionden bakom oss av en äldreomsorg som inte prioriterats. Det ska vi politiker stå till svars för. Men tillsammans med personal, fackrepresentanter och pensionärsföreningar kraftsamlar vi nu för Uppsalas äldreomsorg, säger Christiernin.

Till sitt förfogande har man bland annat 150 miljoner kronor som staten skjuter till.

– Under vintern har vi slagit ihop äldreförvaltningen och omsorgsförvaltningen, för att skapa en mindre sårbar förvaltning. Nu pågår även ett stort arbete för att höja kompetensen, kvaliteten och grundbemanningen inom äldreomsorgen, säger förvaltningsdirektör Lenita Granlund.

Att det saknas sjuksköterskor inom Uppsalas äldreomsorg är känt sedan långt innan pandemin. Hur ska man rekrytera sjuksköterskor och få dem att stanna?

– Vi har ett övergripande projekt som bara riktar in sig på det. Vi måste vara attraktiva som arbetsgivare. Det som efterfrågas är ofta kollegor och kompetensutveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!