På bara ett år har choklad blivit 29 procent dyrare. Vissa butiker i landet har därför plockat bort chokladsorter från lösviktsgodiset.
Har chokladen börjat sina även i Uppsalas lösviktshyllor? Vi gav oss ut till de största livsmedelsaffärerna för att undersöka saken.
– Nej, vi tar inte bort några sorter och vi höjer inte priserna, svarar Rasmus Engqvist, butikschef på Stora Coop i Boländerna.
– Vi ska i ställa satsa mer på lösgodis och dubbla sortimentet, säger han entusiastiskt medan han pekar ut hur hyllorna ska byggas om.
Här kostar lösviktsgodiset 109 kronor kilot, men varje fredag är det kampanjpris på 69 kronor kilot. Rasmus Engqvist förklarar att lösviktsgodis inte är något man tjänar de stora pengarna på, särskilt inte nu med höjda inköpspriser. Däremot är det ett sätt att locka kunder, särskilt barnfamiljer.
– Svenskar älskar sitt lösgodis, jag väljer själv butik beroende på vad de har för sortiment.
På samma sätt resonerar flera andra butiker som vi har fått svar från. På Ica City i S:t Pergallerian, där kilopriset ligger på 119 kronor, är butikschefen Jonas Ahlén stolt över utbudet.
– Vi är aningen dyrare på lösviktsgodis än en del andra butiker, men då har vi också mycket av det dyrare inslagna godiset. Vi vill ha det bästa sortimentet på lösvikt, kvalitet går före lågt pris. Därför skulle vi aldrig plocka bort choklad, säger han.
Har ni höjt priset på lösviktsgodis för att kompensera för dyrare choklad?
– Nej, så vi tjänar mindre nu än tidigare. Men vi tar det, för lösviktsgodis är viktigt för svenskarna.
På Hemköp i Svavagallerian är det överlag ganska brunt i lösviktshyllorna konstaterar vi. Här ser det inte ut som att man plockat bort någon choklad. Helt korrekt, bekräftar butikschefen Adam Nilsson.
– Vi gör inga ändringar i sortimentet och har också valt det finare, lite dyrare, sortimentet av det vi kan välja på hos vår leverantör.
Här kostar lösviktsgodiset vanligtvis 109 kronor kilot, men under påsken är det sänkt till 79 kronor.
En butik som verkligen lever på sitt godis är Hemmakväll på Drottninggatan. De höjde priset någon krona när chokladpriserna gick upp, vilket gör att deras lösviktspris nu ligger på 160 kronor kilot. Att ta bort chokladsorter har aldrig varit ett alternativ, berättar butikschefen Klara Eksell.
– Vi ska ha en hög standard, sänker vi den tappar vi kunder.
Liksom flera andra butikschefer betonar hon hur viktigt lösviktsgodiset är i Sverige.
– Det är unikt för Sverige. Det kommer in jättemycket turister som köper vår största hink och proppar den med godis. En del kan köpa tre hinkar för att ta med sig hem.
På Willys på Kungsgatan, där lösviktsgodiset kostar 109 kronor kilot, står Hanna Landgren och fyller en rejäl påse. Hon ska arrangera en påskäggsjakt för sina kompisar, förklarar hon.
– Jag försöker ta så allmänt omtyckta godisar som möjligt.
Choklad är det man tjänar mest på att välja i lösvikt, är det något du tänker på?
– Grejen med lösgodis är ju att ta lite av varje, så jag kör på känsla istället för ekonomi. Men det är sant, det är ju i lösviktshyllorna man ska köpa sin choklad.