Uppsalas lunga och vattenhål

Både lunga och vattenhål. Det är Uppsalaåsen för Uppsala. Och planerna på bostadsbygge i Ulleråker är inte första gången som man velat exploatera åsen.

Vid Svandammen finns en bild där man kan se Uppsalaåsen i profil.

Vid Svandammen finns en bild där man kan se Uppsalaåsen i profil.

Foto: Christine Richter

Uppsala2017-11-09 00:00

– Det var den här planeringsmissen man gjorde 1272. Då avgjordes det att staden inte hamnade helt optimalt.

Det Sven Ahlgren, nu pensionerad planeringschef på Uppsalavatten som jobbar kvar i en rådgivande funktion, talar om är när första stenen till grunden för Domkyrkan lades. Det innebär att delar av Uppsala har byggts uppe på åsen, som också är vattentäkt för Uppsala.

Nu har åsens betydelse för vattenförsörjningen lyfts i debatten genom utbyggnadsplanerna i Ulleråker.

Vi står uppe på Tunåsen där produktionen av grundvatten pågår som bäst. I några av bassängerna sprutar vatten ut, som små fontäner. Om ett drygt halvår, eller kanske om fem år, kommer det vattnet att strömma ut i någon av Uppsalabornas vattenkranar.

– Många kan tycka att det ser lite slemmigt ut på botten av dammen. Men det är egentligen bra. Då börjar nedbrytningen redan i ytskiktet. Jämfört med de dammar där det är bar sand på ytan är det här bättre, säger han och pekar ut över en av dammarna som är på väg att fyllas av vatten som pumpats upp ur Fyrisån.

Vattnet silas ner genom åsen och ­bidrar till att nytt grundvatten bildas­ ­efter 6–8 månader. På vägen renas ­vattnet, dels av mikroorganismer, och dels genom att sanden i åsen fungerar som ett filter.

– Det är helt unikt med en uppehållstid för vattnet på 6–8 månader. I Västerås, Örebro och Eskilstuna, där man har en liknande infiltrationsanläggning, pratar de om en uppehållstid på en månad eller kortare, säger Sven Ahlgren.

Biologiska föroreningar klarar åsens ”reningsverk” bra. Värre är det med konstgjorda kemikalier, vilket gör att ”planeringsmissen” från 1200-talet får oönskade konsekvenser än i dag. Pfos från brandbekämpningsskum och bekämpningsmedelsrester, som förmodligen använts på grusgångar av någon eller några större fastighetsägare, har hittats i vattnet i några dricksvattenbrunnar.

– Det många undrar över är att de här dammarna utnyttjas som hundbad.­ Det är naturligtvis olämpligt, men inget stort problem, säger Sven Ahlgren.

Det är heller inget stort bekymmer om några har fest uppe på Tunåsen och ställer sig och kissar i någon av dammarna. Värre är det med grafittin på infiltrationsbassängernas betongväggar.

– Det är små mängder så det borde inte göra så mycket. Men man vet inte vad det är för kemikalier i färgerna, säger­ Sven Ahlgren.

Uppe på Tunåsens topp har man utsikt över i princip hela Uppsala. Med ögat kan man följa Uppsalaåsens sträckning via Domkyrkan, Slottet och Kron­åsen med Sten Sture-monumentet. Men de stora delarna av åsen ligger dolda under­ ytan, täckta av ett tjockt lerlager. Fyrisån flyter på en tjock lerbädd delvis uppe på åsen.

Sammansättningen av grova stenar och finare grus gör att rullstensåsar­ blir stora grundvattenmagasin. Genom­ Uppsala rinner ungefär lika mycket ­vatten inne i åsen som det gör i Fyris­ån en sommardag.

Från infiltrationsdammarna på Tunåsen till de första grundvattenbrunnarna vid Galgbacken, nära Domarringens skola, tar det ungefär åtta månader. Till ­brunnarna vid Stadsträdgården tar det två år och till de brunnar som finns i höjd med Sunnersta tar vattnet fem år på sig. Det finns liknande dammar vid Stora Vallskog i höjd med Lövstalöt. Till brunnarna vid Storvad tar det sex måna­der.

Åsens högsta punkt över havet ligger vid klapperstensfältet Viksta Stentorg norr om Björklinge. Men det som är intressant för vattenströmmen är hur det ser ut under ytan.

En klipptröskel under åsen vid Drälinge, söder om Björklinge, fungerar som vattendelare. Här startar grundvattenströmmen som går genom Uppsala ner till Flottsund, där grundvattnet rinner ut i Ekoln.

Totalt innehåller åsen genom Upp­sala 100 miljoner kubikmeter vatten. Det är fyra gånger mer vatten än i sjön Vällen och motsvarar fem år av Upp­salas vatten­förbrukning.

De delar av byggprojektet i Ulleråker som planerades uppe på det som är själva åsen sågs som en risk för grundvattnet.

– När man bygger tätt ökar den samlade belastningen. Dessutom finns alltid en olycksrisk, säger Magdalena Thorsbrink, statsgeolog på Sveriges ­Geologiska Undersökning, SGU.

Lösningen det lutar åt är att man tar bort den del av bebyggelsen som planerades på själva åsen och nöjer sig med att bygga bredvid åsen, där risken för grundvattnet är mindre.

Eftersom bredden på åsens djupare delar går ungefär från Slottet till Resecentrum har stora delar av centrala Uppsala, och även Industristaden, byggts ovanpå åsen. Bussgaraget och bensinmackarna längs Kungsgatan ligger även de uppe på åsen. Men det anses som en mindre fara för dricksvattnet eftersom det ligger ett tjockt lerlager ovanpå åsen här. Och leran minskar risken för att föroreningar når ner till grundvattnet.

Från Billudden till Södertörn

Uppsalaåsen börjar vid Billudden går längs gamla E4 mot Uppsala, över Ekerö ända ner mot Södertörn.

Åsen bildades när inlandsisen drog sig tillbaka. Smältvatten rann ner ­under isen och drog med sig, sten, grus och sand. Vid iskanten rann isälven ut i ­havet och när strömmen avtog landade grus och stenar på havsbotten.

Det tog ungefär 100 år för isen att smälta undan från det som i dag är Uppland. Uppsalaåsen låg kvar som en korv på havsbotten.

Det bergiga landskapet på havs­bottnen jämnades ut av tjocka lerlager.­ Det vi ser i dag: Tunåsen, Kronåsen, Slottsbacken och Sunnerstaåsen är bara topparna av den mäktiga åsen som sticker upp ur lerlagret. Själva åsen är upp till 150 meter i höjdled och 1–2 kilo­meter bred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om