Uppsalas p-övervakning kan vara olaglig
Uppsalas kommunala parkeringsövervakning vilar på ett beslut från 1960-talet. Tjänstemän på gatu- och trafikkontoret befarar att kommunen inte längre uppfyller lagens krav för att få bedriva parkeringskontroll.
I Uppsala kommun finns ett beslut från 60-talet om att bedriva kommunal parkeringsövervakning. Sedan dess har inget nytt beslut fattats i saken. Ingenjör Kurt Auoja vid kommunens trafikkontor befarar att Uppsalas 40-åriga regler för p-övervakning därmed inte överensstämmer med lagen från slutet av 80-talet.
Nytt förslag för sju år sedan
Trots att han redan för sju år skrev förslag till ett nytt beslut har inget skett. Förhållandet har nu på nytt påpekats i en skrivelse och enligt planeringsdirektör Carl-Johan Engström är ärendet under beredning med sikte på ett förnyat beslut. Skälet är främst att de geografiska förutsättningarna ändrats sedan Uppsala kommun delades och Knivsta bildade eget 2003.
Förre gatuchefen Jan Graffner, som nu arbetar på kommunledningskontoret, känner till ärendet. Han hävdar att det nya beslutet är en ren formalitet. Ingen kommunmedborgare har dock klagat på beslutet om p-övervakning som därför inte heller prövats juridiskt. Kommunjurist Alf Karlsson anser för sin del att saken inte är fullt så enkel:
— Det är en komplex juridisk fråga som skulle kräva ytterligare utredningar, säger han.
Inget rättsfall
Han vill inte göra någon bedömning av huruvida Uppsalas regler vilar på alltför gammal grund, men konstaterar att juristerna inte kopplats in på ärendet.
Jan Söderström, chef för gatu- och fastighetssektionen på Svenska Kommunförbundet utesluter inte att det finns fler kommuner som slarvat med att förnya sina kommunala p-beslut, efter lagens tillkomst. Han känner dock inte till något rättsfall som prövat överensstämmelsen mellan kommunernas bestämmelser och lagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!